Всички изходи на София ще бъдат блокирани в петък, в 15.00 часа от превозвачите. С това заплаши зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов.

Причина ТИР-аджиите отново да заплашват с протест е заповед на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) от миналата седмица, с която се увеличава броят на отсечките със забрана за преминаване на тежкотоварни камиони в петък следобед и в неделя след 14.00 часа.

Припомняме, че забраната за пръв път е въведена като практика още по времето на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията в първата година на кабинета «Борисов» Александър Цветков – целта беше да не се създават условия за катастрофи през уикендите и празниците, когато българите и туристите пътуват със семейства.

Лалов обясни, че през март е одобрена заповед, съгласувана и с превозвачите, и с Асоциацията на пострадалите от катастрофи, в която се описват точно пътищата и часовете на тяхното затваряне с оглед облекчаване на трафика през почивните дни. Именно по тази заповед всички бизнеси са настроили доставките си, но заради новата изненадваща за превозвачите заповед се очаквало "закъснение на доставки и сериозни проблеми за бизнеса".

Лалов бе категоричен, че зад новата заповед стои "един юнак от една от прокуратурите", но отказа да назове името му. „Изведнъж тихо се пусна заповед на 22 юли, която нито е съгласувана с някой, нито е видяна от някой, която добавя един куп забранени отсечки, за да можело някой да пътува комфортно. Добавени са магистрали, за да може някой да пътува комфортно до морето, защото те като са взимали книжки, не са учили как се изпреварва камион на магистрала», обвини шофьорите Лалов в ефира на "Дарик".

Според него е затворен е пътят от Калотина до Свиленград - до границата със Сърбия и Турция. Както и пътят от Видин и Русе – до границата с Румъния. «Военно положение ли сме, какво сме не знам. Знам само, че това са европейски транспортни коридори, където сме се разписали някъде, но явно хората, издали тази заповед, не знаят. Най-същественото е, че 500 000 шофьори ще висят по пътищата, защото на някой така му е харесало. От Видин до София по пътя няма кой да те напсува, а той се затваря», коментира Лалов.

Той добави, че в знак на протест в петък превоавачите щели да блокират изходите на София. „За да видим кой ходи на море в петък от 15.00 часа, кой може да си позволи да не ходи в петък следобед на работа. Явно са хора, на които ние всички данъкоплатци плащаме», намекна Лалов за чиновниците, които традиционно по това време се стягат за почивка.

«След като някой решава, че нашите шофьори могат да стоят 5 часа на слънце, да видим как те ще поседят 5 часа на слънце без необходимите санитарни възли, без необходимите паркинги. Нали в тази държава всички сме равноправни. Ще отворим изходите 5 часа по-късно и така всеки ден!», размаха пръст браншовият лидер.

АПИ покани превозвачите, в това число и Красимир Лалов на среща. Те обаче все още не са решили дали да се отзоват – най-вероятно защото чиновниците могат да им осуетят протеста, с който се канят да блокират столицата заради несъгласието си с предимството на леки коли на пътя през уикендите.