Четири просещи и две скитащи малолетни и непълнолетни деца в Бургас и "Слънчев бряг" са установили органите на реда при специализирана операция, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР Бургас.

На шестимата е предоставена полицейска закрила на деца, а на родителите им са съставени предупредителни полицейски протоколи. Специализираната полицейска операция е проведена под прякото ръководство и с участието на служители от Главна дирекция "Криминална полиция" - сектор "Детска престъпност".

В Бургас полицаите са проверявали Централната градска част, ж.п. гарата, автогара "Юг", градинката до Старата поща, църквата "Св. Богородица", ул. "Александровска" и "Богориди", пл."Тройката", района около ІІІ-та поликлиника, района около Новата поща, църквите "Св. Иван Рилски" и Св. Дух" и района около МБАЛ-Бургас. След свечеряване пък е била извършена проверка и в дискотека "Плаза", за да се види допускат ли се там малолетни и непълнолетни, но такива не са констатирани.

На улиците "Александровска" и "Богориди" органите на реда са установили пет малолетни деца (на възраст между 9 и 13 години), които със знанието на родителите си са предлагали на минувачите сувенири (ръчно рисувани от тях миди, герданчета и гривни). Съставени са им били протоколи за полицейско предупреждение.

В курортен комплекс "Слънчев бряг" полицейските служители и педагогически инспектори са направили проверка на района около автогара Слънчев бряг, супермаркет "Перла", Старият Несебър и района около църквите. Задържани са шестима малолетни (три момчета на възраст между 5 и 10 години/ и три момичета / на възраст между 6 и 12 години), оставени без родителски контрол и използвани за вършене на просия. Четири от тях са от бургаския квартал "Горно Езерово", а две от момчета от гр. Върбица, област Шумен. На всички тях е предоставена полицейска закрила в Районно управление "Полиция" – Несебър и са съставени са шест протокола за полицейско предупреждение на родителите на децата.

Полицаите са открили и няколко палатки, направени с подръчни средства, обитавани от три жени с по три деца ( малолетни и непълнолетни), живеещи в риск за психическото и физическото им развитие, в гориста местност, разположена в близост до бензиностанция "ОМV" в Слънчев бряг – запад. Проверката е установила, че лицата са-39-годишната С.И. ( с две момчета и едно момиче на възраст между 12 и 16 години), 22-годишната М.И. (с две момчета и едно момиче на възраст между 2 и 7 години) и 36-годишната Р.И. (с две момичета и едно момче на възраст между 12 и 14 години). И трите жени са от бургаския квартал "Горно Езерово". Съставени са им протоколи за полицейско предупреждение.

За всички тези установени случаи на деца в риск са уведомени дирекция "Социално подпомагане" – отдел "Закрила на детето" по местоживеене и местоустановяване на децата за предприемане на мерки по Закона за закрила на детето, както и Районна прокуратура - Несебър.