"Вадим хляба. Не сме за съжаление, но труд се иска", каза рибарят от Варна Георги, който "стяга софрата" за днешната трапеза.

"Морето иска смели хора. Много се заблуждават, че е проста работа - хвърляш мрежата и хващаш рибата. Така на тепсия не става. Тогава стават неудачите, защото морето обича смелите, но едновременно трябва да има и страх", смята Георги.

Според него Никулден е много хубав празник. "Събираме се колеги, правим си весела компания и почитаме нашия покровител Св. Николай. Вярваме, че той има някаква сила и помага. Спазваме неговите закони, писани и неписани, защото няма как – природата си го иска своето", категоричен е рибарят.

На Никулден българите приготвят богата празнична трапеза. Основното ястие на този празник е рибата. Тя се приготвя по различни начини в различните райони, но винаги от всички риби се отдава предпочитанието на шаран. Смята се, че шаранът е "слугата" на Св. Никола.

На този ден обикновено се припомня следният случай: Веднъж, когато светецът в открито море е бил уловен от бурята, и поради дупката на дъното в лодката започна да навлиза вода, той е бръкнал във водата с ръката му, извадил от там един шаран и запушил дупката с него. Оттогава, шаранът се смята за жертвена риба на трапезата в този ден. Поради това и празникът понякога го наричат "Рибен Св. Никола".

Шаранът се приготвя в тесто, пълнен с ориз, ядки и стафиди - това ястие се нарича "рибник". Също може да се приготви и печен шаран. Никулденската риба трябва задължително да бъде прясно уловена и с люспи. Първата хваната риба на този ден се изяжда от рибарите, печена на самия бряг.