Време е църквата да каже "стига вече с лъжите, манипулациите и калта, които ни заливат". Този въпрос ще го поставя пред Светия синод. Ако само Николай е виновен за проблемите на църквата и държавата, ако клирът поиска моята оставка, аз ще я подам. Това каза в катедралния храм „Света Богородица”, където отслужи Света литургия за празника, Пловдивският митрополит Николай.
Той категорично отхвърли и всички спрягани обвинения и скандали, свързани със смъртта на Варненския митрополит Кирил. "Ще подам оставка, ако се налага, за да запазим достойнството на БЦП. Когато аз браня храмовете от измами с еврофондове, това мое действие се тълкува като грешно", коментира в словото си още владиката, визирайки проблема в Хасковски минерални бани, където се заканиха да протестират срещу него.

Митрополитът отказа да сложи подписа си за започване на ремонт на три от църквите в общината. Дядо Николай подчерта още, че всяко негово действие е манипулирано и грешно тълкувано. "Когато служим Света литургия с благоговение, ни обвиняват в суета, когато издигаме хоругви в прослава на Господа, казват, че сме фундаменталисти. Каквото и да кажа или направя ме обвиняват в пиар", каза обиден митрополитът.

Да го поздравят за именния ден дойдоха хиляди пловдивчани с подаръци и цветя. Дядо Николай почерпи гостите си с рибен курбан по случай Никулден. Двама митрополити и двама кандидат-митрополити на Българската православна църква извършиха братско богослужение с дядо Николай в Пловдив. Великотърновски Григорий и Европейски Антоний заедно с епископите Сионий и Теодосий – игумен на Троянския манастир, участваха в тържествана света литургия.