Паметта Нелсън Мандела бе почетена както от обикновени хора, така и от световни лидери.

Съветът за сигурност на ООН прекъсна заседанието си за съдилищата за бивша Югославия и Руанда и почете паметта на Мандела с минута мълчание.

Аржентинската постоянна представителка Мария Кристина Персевал, която беше взела думата в момента на съобщаването на новината, отдаде почит към "един човек, който даде надежда на целия свят, който ни научи да се съпротивяваме на страха".

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун нарече Мандела "великан на правдата" и посочи, че негоната борба за равенство и свобода е вдъхновила много хора по света. "Нека всеки ден да бъдем вдъхновявани от живота на Нелсън Мандела и заедно да работим за по-добър и по-справедлив свят", заяви той.

Лидерите на Европейския съюз - председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу - излязоха с общо изявление. Барозу поиска флаговете на ЕС пред Европейската комисия да бъдат свалени наполовина. "Скърбим за смъртта на един от най-великите политически фигури на нашето време", заявиха те.

"Южна Африка загуба своя баща, светът губи един герой", заяви и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

"Нелсън Мандела бе модел за всички нас независимо от произход, раса или вяра. Той въплъщаваше ценностите на прошката, смелостта и отговорността на най-високо ниво", заяви европейският депутат Жозеф Дол, който е председател на Европейската народна партия.

Германският канцлер Ангела Меркел отбеляза, че страната й скърби заедно с южноафринаския народ. "Неговото име завинаги ще бъде свързано с победата над режима на апартейда", посочи тя.

"Нелсън Мандела беше герой на нашето време. Поисках флагът на "Даунинг стрийт" 10 да бъде свален наполовина", написа британският премиер Дейвид Камерън в Туитър.

Такова решение обяви и френският президент Франсоа Оланд.

Барак Обама - първият чернокож президент на САЩ, посочи в телевизионно обръщение, че "вероятно няма да видим друг като Мандела". "Той постигна повече, отколкото може да се очаква от човек", каза Обама. Той нареди националните флагове на САЩ да бъдат свалени наполовина в Белия дом и обществените сгради, в знак на траур след смъртта на Нелсън Мандела. Същото се отнася и мисиите на САЩ в чужбина, военни обекти, военноморски бази и военни кораби. Флагът ще остане спуснат наполовина до залез слънце в понеделник.

Редица бивши президенти на САЩ също почетоха паметта на Нелсън Мандела. Сред тях бяха Джими Картър, Джордж Хърбърт Уокър Буш, Джордж Уокър Буш, Бил Клинтън.

За историческия принос на Нелсън Мандела говори и китайският президент Си Цзинпин в съболезнователно писмо до южноафриканския президент Джейкъб Зума.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви тридневен траур във връзка с кончината на Нелсън Мандела.