Екипажът на "Октан рали тийм" Калин Дедиков и Георги Павлов изненада елитната чуждестранна конкуренция и триумфира във второто издание на световното еко рали "България".

Състезанието е осми кръг от FIA Alternative Energies Cup, а българският тандем се наложи над фаворита и действащ трикратен световен шампион Масимо Ливерани.

Право на участие в надпреварата имат всички одобрени за движение по пътната мрежа автомобили, задвижвани от алтернативни енергийни източници. Целта е изпълнение на идеално време от точка до точка и постигане на минимален разход на гориво. Българският екипаж участва с новия Great Wall Voleex C30 с 1.5-литров бензинов двигател, снабден стандартно с LPG система. Дедиков и Павлов, които записаха едва третото си участие заедно, спечелиха състезанието в двете категории – за време и за разход на гориво. Те донесоха и първи точки на Great Wall като производител в световен шампионат на ФИА въобще.

Състезателите на "Октан рали тийм" се справиха най-добре с отсечките, които са част от маршрута на рали "България" и рали "Средна гора". Двамата имаха минимално отклонение след съботното преодоляване на "Мухово", "Стрелча", "Копривщица" и прохода Троян – Кърнаре, когато заемаха втора позиция във временното класиране зад Ливерани. В неделя Дедиков и Павлов бяха безгрешни и оставиха далеч зад себе си силната конкуренция на водещите италиански екипажи. Дуото преодоля общо 630 км, като завърши с 94.00 наказателни точки.

На втора позиция се нареди италианецът Гуидо Гуерини с Alfa Romeo MiTo и актив от 123.00, а тройката допълни трикратният носител на световната титла Масимо Ливерани с Fiat 500 Abarth и 340.38 наказателни точки. "Състезанието протече отлично за нас. Трасето бе на много високо ниво и с висока средна скорост. Успяхме да се подготвим технически изцяло с наши средства. Автомобилът се справи безпроблемно с рали отсечките, а навигаторът ми беше фантастичен във всеки един момент", обясни пилотът Калин Дедиков. Георги Павлов отдаде победата на добрата подготовка и успешното сработване на екипажа по време на състезанията в Словения и Сърбия.

"Изненадахме италианците с прецизното си каране. Смятам, че ни бяха подценили, защото не разполагаме с техния бюджет, а и през миналата година са спечелили лесно тук. Тази година състезанието бе по-добре организирано, а ние - по-добре подготвени", заяви Павлов.

Със спечелените точки Дедиков и Павлов излизат на трето място във временното класиране на шампионата с 30 точки от двата старта. Лидер е Ливерани с актив от 58, следван от Гуерини с 41 точки.

"Тази победа обърка сметките ни. Бяхме решили, че след старта в България спираме, защото средствата ни стигаха дотук. Сега обаче ситуацията е различна. Ще направим всичко възможно да участваме във финалния кръг от шампионата. Той е в Гърция, така че имаме отлични шансове, при положение че получим подкрепа". Надпреварата в южната ни съседка стартира на 4 октомври.