Сирийският президент Башар Асад "ще води преходния период" в случай на споразумение по време на мирната конференция в Женева, заяви министърът на информацията.

"Ако някой смята, че ще отидем в Женева-2, за да връчим ключовете от Дамаск (на опозицията), по-добре да не ходи", заяви Омран ал-Зохби в интервю за телевизия Ал-Маядеен в Бейрут, съобщи официалната агенция САНА. "Решението принадлежи на президента Асад, той ще ръководи преходния период, ако се стигне до такъв. Той е лидерът на Сирия...и ще остане президент на Сирия", допълни министърът.

Той разкритикува Саудитска Арабия, която подкрепя бунта, като заяви, че режимът в Дамаск ще се противопостави на участие на Рияд в Женева-2. "Нищо не оправдава присъствието на Саудитска Арабия в политическия процес в региона...Ние искаме тя да не присъства на конференцията (Женева-2), защото нанесе много вреди на Сирия и на сирийците. Вече няма какво да пазим в отношенията ни със Саудитска Арабия след пряката й намеса във войната срещу Сирия", заяви министърът.