Небивал наплив от арабски туристи се очаква това лято по Южното ни Черноморие. За първи път от много години гостите от Близкия изток идват да отмарят със семействата си у нас. Новината съобщи председателят на Българо-арабската бизнес асоциация Зияд Ел Масри. С негово посредничество български хотелиери и туроператори са установили контакт с партньори от Кувейт и Катар.
Договорено е всяка седмица по два чартърни полета да водят гости от Близкия Изток в Слънчев бряг за лятната им почивка. Първите два самолета ще пристигнат от Кувейт в средата на идната седмица. "Не мога да ви кажа точно колко туристи ще дойдат. Важното е, че привличането на платежоспособни туристи по Южното Черноморие е много голям успех", заяви за "Стандарт" Зияд Ел Масри. Той уточни, че арабските туристи не само ще почиват по родните ни морски хотели. Някои от тях дори влагат парите си в имоти у нас. Така чуждите инвестиции ще стимулират местната икономика.

"Всеки понеделник от началото на юли пристигат туристи от Ливан по редовна самолетна линия Бейрут - Бургас и Бургас - Бейрут. Нашата асоциация и летището водим преговори и с Катар, очаква се до ноември да приключат и да се открие самолетна линия Бургас - Доха и Доха - Бургас", каза Зияд Ел Масри.

От 2015 г. пък за арабските граждани ще има и нова екстра - те ще могат да се лекуват у нас. "Нашата болница е подписала договори за т.нар. медицински туризъм с Кувейт и Катар. Убедихме хората, че в България, има много добри специалисти", заяви Зияд Ел Масри.