Ако изборите бяха днес БСП ще получи 21.3 на сто от гласовете и ще разполага с 96 народни представители. ГЕРБ получава подкрепата на 16.3 на сто от избирателите и ще има 74 депутати.

Това сочи социологическо проучване на агенция Сова Харис публикувано във в. "Преса". В парламента ДПС ще ма 25 депутати, Реформаторския блок - 19, Атака - 12, България без цензура - 14.

След извънредните парламентарни избори, проведени на 12 май, в страната ни се установи устойчивост по отношение на електоралните предпочитания. Този 6-месечен период се характеризираше с вълни от гражданско недоволство, яростно политическо недоволство, фактите показват, че сме преминали през завършен етап на тази обществена криза, пише Васил Тончев по повод изследването.

"Нацията ни продължава да е разделена, но възможностите за диалог останаха открити. Заслуга за това имат и двете страни. Но по мое мнение трябва специално да се отбележи ролята на държавните институции, най-вече на силовите органи, които задържаха обществения ред, без да проявяват насилие. Това бе проява на респект към гражданския елемент в протестите. По тази тънка линия останаха открити възможностите за намиране на допирни точки между исканията на гражданите и държавните институции", казва още Тончев.

Временната развръзка на политическата ситуация доведе и до съществени изменения на електоралните предпочитания. Най-значителният факт е спадът в подкрепата за ГЕРБ с над 3%. БСП е запазила нивото си от октомври месец, има повишаване на доверието към ДПС 2.1%, Атака – 1.8% и с 1% към Бареков.

Личният рейтинг като цяло се запазва в класацията по доверие на най-изявените политици в публичното пространство. Регистрирана е тенденция на спад в доверието на дейците в десния политически фактор, като най-отчетливо е това към лицата, свързани с ГЕРБ. Най-съществен е отливът на доверие от президента Росен Плевнлиев – с цели 10%. Най-показателна обаче е промяната при Бойко Борисов – спад от 6.9%. Отлив има и при Маргарита Попова, Меглена Кунева и Кристалина Георгиева, пише още в анализа си Васил Тонев.