Жена на 27 г., болна от СПИН и от хепатит С, е родила момиченце в отделението на многопрофилната болница в Кърджали, бебето също е заразено с двете болести.

Завеждащият АГО д-р Георги Дзивков е извършил операция за раждането, тъй като родилката имала гинекологични проблеми след предишните си две раждания и се наложило Цезарово сечение. Той не е бил на смяна същия ден, но предпочел лично да извърши секциото.

Жената е от ромски произход и неотдавна се е завърнала от гурбет в Гърция, където е лежала и в затвор за притежаване на наркотици. Пристигнала е в болницата на 22 ноември без всякакви изследвания, разказа д-р Дзивков. Резултатите от направените проби обаче се оказали стъписващи, за наличието на СПИН и хепатит С не трябвало да се шуми из отделението, за да не се травмират и да изпадат в паника останалите родилки. Анализите са били изпратени веднага до столицата в Националния институт по заразни болести, откъдето се получило потвърждение за смъртоносните диагнози. Жената е била изолирана напълно в отделна стая, без достъп на други до нея, освен медиците. Консултирали са я със специалисти от Инфекциозната клиника в Пловдив, където е настанена след раждането.

"Беше много особена пациентка, комуникацията с нея беше доста трудна, отказваше да понесе всякакви манипулации. Детенцето се роди с тегло 2 килограма и 450 грама, то трябва да бъде лекувано, тъй като е носител и на двете болести", коментира лекарят.