Цяла седмица се чуват резачки в гората, която ние и родителите ни сме садили и прекопавали. Eдна трета от дърветата са унищожени, сигнализираха в „Утро“ жители на Красен. Хората са разтревожени от факта, че в боровата горичка до селото им се извършва жестока сеч, която обаче според документите на работниците е санитарна. Няма как да се води санитарна, след като се оставят изсъхнали дървета, а живи и здрави се повалят, възмущават се красенчани.
Лично аз ходих преди седмица в Държавното стопанство „Дунав“ и там ме увериха, че сечта е планирана и ще обхване 20% от дърветата, обясни кметицата на селото Йорданка Чурова. Тя припомни, че през месец май миналата година същата гора бе запалена и част от дървесината изгоря, но повечето дървета оцеляха благодарение и на доброволния труд на хората.
Явно става нещо нередно, защото много бързо трупите бяха натоварени на камиони и изнесени от гората, коментираха красенчани, дошли да защитят гората си. Казаха, че ще се сече само в един район, а си направиха просека от 100 метра да преминават камионите и унищожиха и тези дървета ей така, по технически причини, обясняваха те.
За случая в гората край Красен е уведомен и общинският кмет Георги Миланов, сам специалист по горите преди да поеме ръководството на община Иваново. Той също не е бил информиран за предстоящата сеч.
Хората, които негодуват, трябва да знаят, че в цялата страна има проблем с иглолистната дървесина, която е поразена от корояди и други вредители, и едно дърво може да изглежда здраво отвън, но то е поразено отвътре и има опасност да зарази и съседните си, обясни инж.Йордан Сарилиев, директор на ДЛС „Дунав“. Той увери, че фирмата, която се е заела с добива на дървесина, ще възстанови общинския път, който след тежките камиони в калта стана неизползваем за леката земеделска техника.