Евросъюзът активира новата система за контрол на южните външни граници, за да засили борбата срещу нелегалната имиграция и да се предотвратят нови корабокрушения край бреговете на съюза.

Стартирането на системата Евросур съвпада със спасяването на 120 сирийци, чийто плавателен съд стана неуправляем и без ход край бреговете на италианската област Калабрия. "Евросур ще даде достъп в реално време до информация за идентифициране на рискове и проблеми по външните граници, за да се позволи на държавите да вземат решения", обясни днес Микеле Черконе, говорител на еврокомисарката по сигурността и вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

"Това е изключително ефективна система, която стартира днес", подчерта Черконе. Тя трябва да позволи на държавите-членки да реагират бързо при изолирани инциденти и при кризисни ситуации по външните граници. Евросур"е истински европейски отговор, който ще помага да се спаси животът на мигранти, пътуващи в импровизирани и претоварени плавателни съдове, за да се избегнат нови трагедии в Средиземно море, но и да се действа срещу бързоходни съдове, с които се пренасят наркотици", подчерта Сесилия Малмстрьом при представянето на новата система.