Жители на западния румънски град Тимишоара построиха мост от десетки хиляди пластмасови бутилки в знак на протест срещу замърсяването на околната среда с този вид отпадъци.

Колоритната платформа с дължина 23 метра е направена от 157 000 пластмасови бутилки и според инициатора на проекта представлява най-голямата подобна конструкция в света. Инсталацията ще позволи на хората да преминават по мост до центъра на града.

Поканени са експерти от Книгата с рекорди на Гинес, които да преценят дали става дума за световен рекорд. "С тази инициатива искаме да привлечем вниманието към огромните количества пластмасови отпадъци, които попадат в моретата и реките по цял свят", каза един от членовете на екологична организация, участващата в проекта.

Според Европейската комисия всяка година в океаните и моретата се изхвърлят около 10 милиона тона отпадъци, главно пластмаса, превръщайки водните площи в огромни сметища.

Бутилките, използвани за строителството на моста, са събрани за два месеца. Пластмасовото съоръжение ще остане един месец, а през това време мястото ще се използва за провеждане на концерти.