Около 25 000 автомобила в Русе ще бъдат засегнати от новите правила за определяне на данъците за МПС, според които всяка община сама ще определя размера на отстъпката на колите с катализатор. Промените не засягат всички коли, а само тези с мощност до 74 киловата или 101 конски сили.
Твърдо 50% е отстъпката на данъка за автомобилите с екосартификати Евро 3 и 4, а тези с Евро 5 и 6 ползват 60% отстъпка. Намалението отново важи само за двигатели с мощност до 74 киловата.
Законът предвижда колите с катализатори, които досега ползваха 50% отстъпка, да бъдат облекчени с между 20 и 40%. Община Русе иска облекчението в налога да бъде възможно най-високото - 40%, така че сумата за плащане да нарасне само с 10%.           
Дали предложението ще бъде прието, зависи от гласуването на общинските съветници на сесията другата седмица, но отсега може да се прогнозира, че идеята ще бъде одобрена.
Справка показва, че най-високият данък за кола с мощност 101 коня с катализатор е около 40 лева. С новия  размер на отстъпката шофьорите вече няма да плащат 20 лева, а около 4 лева повече, обясни директорът на „Местни данъци и такси“ Даниела Робева.
За да няма недоразумения при плащането на данъци, до края на януари 2014 година КАТ трябва да предостави информация за колите, които имат право на облекчението. Проблем е възможно да настъпи, ако такава справка не пристигне навреме, защото топката се прехвърля в полето на собствениците на автомобилите. Тогава те ще бъдат задължени да предоставят защитена с документ информация, която удостоверява, че колата им е с катализатор.