Данъкът на колите в Русе няма да се вдига, категоричен беше вчера кметът Пенчо Милков, който заяви, че не е честно русенци да изплащат отчисленията за смет чрез повишаване на налога върху возилата, каквото предложение е било подготвено от предходната администрация.
Другата добра новина е, че се отлага шоковото повишаване на отчисленията, които общините плащат за депониране на тон битови отпадъци, от 57 на 95 лева, главно заради което в бюджета на община Русе лъсна дупка от 4,5 млн. лева. Постигнато е споразумение между Националното сдружение на общините и екоминистерството повишението на отчисленията ще става плавно в рамките на следващите три години. Така задълженията на община Русе догодина няма рязко да скочат от 3,5 милиона на 5,9 милиона. Според направената договорка през 2020 г. таксата ще се повиши от 57 на 69 лв. на тон, през 2021 г. ще има увеличение от 13 лв. и ще стане 82 лева и на третата година с още 13 лв. ще достигне 95 лв. на тон.
Както „Утро“ писа, причината за тези отчисления е, че Русе няма сепарираща и компостираща инсталация и затова общината е длъжна всяка година да плаща на РИОСВ, като парите се събират в специална сметка от 2011 година насам. 
„Недостигът за балансиране на бюджета в община Русе е 4,5 млн.лв., така че няма как да приемем с радост това увеличение, защото към момента на нашата сметка са събрани вече 18 млн. лева. Въпросът с тези суми ще бъде решен, когато общината се сдобие с работеща сепарираща  и анаеробна инсталация и спре да плаща тези отчисления. Този процес е забавен с осем години и не е извършен. Законът е приет през 2009 година, а през 2011-а са направени първите изчисления. Оттогава досега в Русе не са изградени работеща сепарираща инсталация и компостираща анаеробна инсталация, което означава, че е пропуснато много, много ценно време. И сега ние трябва да свършим за една година това, което други имаха възможност, но не свършиха за осем години“. Това каза кметът Пенчо Милков, когото „Утро“ потърси за коментар. 
Той посочи, че общината ще преразгледа въпроса с таксата за битови отпадъци през 2020 година, но това ще стане след широко обществено обсъждане, а не в края на годината и под натиск, както и въз основа на преценката да се плаща съобразно отпадъците, които домакинствата генерират. Също догодина, още през пролетта на обществено обсъждане ще бъде поставен въпросът хората, които карат автомобили с висок евросертификат, хибридни автомобили или дори автомобили с работещи, доказани и инспектирани газови уредби, да плащат по-ниски данъци в общината, за да бъдат мотивирани, каза още Милков.