Догодина лихвите по кредитите ще падат. Те ще са по-сериозни за новите кредити. Това заяви икономистът Владимир Каролев пред Нова телевизия.

"Лошата новина ще е за тези, които имат спестявания, а те не са малко. Депозитите са 80% от брутния вътрешен продукт. Догодина тези хора ще получават по-малка лихва, " подчерта Каролев.

По думите му доходността по лихвите е по-висока от инфлацията. „Няма опасения да има негативен доход от спестявания", каза още той.

Според него в банките трябва да има по-голяма прозрачност. „Имаше едни предложения, като например да се въведе референтен лихвен процент, които бяха много лоши", подчерта Каролев и добави, че ако има такъв лихвен процент, банките няма да искат да намаляват лихвите.

Една от причините лихвите да падат е, че в банковата система има повече пари. Втората причина е, че се наблюдава възстановяване на икономиката в Западна Европа.

„През тази година очаквам да има ръст на българската икономика с над 1%, а през следващата - с между 1,3 и 2%", каза още икономистът.