На основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от Окръжния съд в Марсилия, днес Варненският окръжен съд задържа първоначално под стража Стоян Али от квартал Аспарухово, съобщиха от съда.

32 годишният българин е издирван от френските власти, заради 5 годишна задочна присъда за утежнена форма на сводничество, организирано в престъпна група и с множество жертви.

През юни 2012 година съдът в Марсилия е признал вината на Стоян за престъпления, извършени от него и много други наши сънародници през периода от януари 2006 до април 2010 година в град Ница. Френските власти са започнали да разследват престъпната сводническа мрежа още през 2008 година, след като разкрили 15 български проститутки, които "работили" в района на френската ривиера. Младите жени били предимно от Варна. Властите там установили, че повече от 300 000 евро са изпратени от Ница към България и Германия на получатели, свързани със сводническата мрежа. Разследването изяснило и ролята на нашенеца в контролирането на проституиращите жени. Местните власти многократно са засичали преминаването му през граница в компанията на други сводници и на жени, принуждавани към проституция.

Днес ВОС прецени, че всички атрибути на ЕЗА отговарят на изискванията на ЗЕЕЗА. Престъпленията, за които Стоян Али е осъден във Франция са тежки и се наказват със затвор както там, така и в България. Френските власти гарантират, че Стоян има право на нов справедлив наказателен процес в Марсилия с негово участие. Българският съд не коментира днес въпросите, свързани с предаването му на властите във Франция, а само основанията за задържането му под стража. ЕЗА ще бъде разгледана по същество от друг състав на ВОС през следващите 7 дни.

Днешното определение за задържане под стража на Стоян Али, издирван заради постановена присъда от френските власти, подлежи на обжалване пред Апелативен съд Варна на 29 юли 2014 година, от 10,00 часа.