По данни на тайванското управление за гражданска авиация, 51 души са загинали при катастрофа на самолет на TransAsia в близост до летището в Пенху. „Опасяваме се, че 51 души са загинали, а 7 души са ранени”, заяви представителят на тайванското управление за гражданска авиация Шен Чу.
По данни на местната противопожарна служба загиналите са 45.

Информациите за броя на жертвите се променят постоянно. Според служители в пожарната, че смъртта на само един пътник е била потвърдена, 11 са спасени, а съдбата на 46 не е ясна.

Полет GE 222 е превозвал 54 пасажери и 4 души екипаж от Каосюнг до Макунг по време на бурята, предизвикана от тайфуна Матмо. Самолетът модел ATR-72 е трябвало да излети в 4 ч. следобед (местно време), но е тръгнал чак в 5.43 ч. заради лошото време. Пилотът на няколко пъти е бил каран да изчака, докато му разрешат кацане в 7.06 ч., съобщава „Taiwan news”.

Първият опит за приземяване се провалил и пилотът помолил за второ разрешение. Малко след това контролната кула изгубила контакт с пилотската кабина. 
Според информациите, самолетът няколко пъти се ударил силно в земята на територията на община Хухсу, избухвайки в пламъци, които са засегнали две къщи. Заснети са кадри с подпалени къщи и останки от самолета.

Засега няма информация кое е накарало пилота да промени плановете си, както и как са ранени пътниците. Според някои медии, част от хората са получили тежки изгаряния. Те са откарани във военна болница в Макунг, като снимащите на място репортери твърдят, че един от ранените не показвал признаци на живот.

Според медиите, пилотът е 60-годишният Лий Ю-Лианг, а помощникът му е 39-годишният Чан Куан-хсинг. И двамата имат над 20 хил. летателни часа стаж.

Основната версия, по която се работи, е, че инцидентът е предизвикан от тайфуна Матмо. Летището в Макунг е затворено, а шест полета са отклонени към Тайпе.