Заварихме едно неефективно МВР с лоша кондиция и дезинтегрирана система – липса на всякакви връзки между отделните звена. Това заяви пред bTV вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

По думите му има нужда в публичното пространство да бъде разбит "мита за пречупения гръбнак на престъпността". "За 6 месеца имаме разкрити три групи за мокри поръчки, три лаборатории за синтетични наркотици, две за канабис, милиони късове контрабандни цигари, 36 тона алкохол – това да ви прилича на прекъсната организирана престъпност", попита Йовчев. Според него отделните структури във ведомството по времето на ГЕРБ са функционирали като "ударни групи на министъра, главният секретар е бил с изключително ограничени правомощия". "В момента имаме по-малко от 2 дела за 1 оперативен сътрудник, за ГДБОП са по-малко от 1,5. А трябва да са на ниво между 4 и 5.

Имало е идея да не се водят изобщо оперативни дела, а само дела, когато има досъдебни производства", разкри още шефът на МВР с уточнението, че заварил 93 млн. лева дупка в бюджета.

Едни от приоритетите му оттук нататък били системите за планиране и за отчитане на резултатите.