В хърватския град Вуковар започнаха да се появяват двуезични табели - на кирилица и латиница, което породи напрежение сред местното население.

Първите двуезични табели могат да видят върху сградата на съда, полицейското управление, прокуратурата и някои други държавни и общински учреждения. Появата им стана възможна, след като забраната за двуезични надписи бе призната за неконституционна и че нарушава правата на сръбското население.

Първите табели се появиха през септември, но през ноември градският съвет ги забрани. Тогава властите постановиха, че официалният език в града е хърватският, изписван единствено на латиница. Аргументът за забрана на двуезичните табели бе, че те "променят историческия облик на града".

След обаче забраната бе обявена за противоконституционна. Причината? Влизането на Хърватия в ЕС на 1 юли т.г. Противниците на двуезичните табели искат референдум, на който спорът да бъде разрешен веднъж завинаги. За свикването му обаче е нужно да бъдат събрани 450 хил. подписа.

Според хърватите във Вуковар надписите на кирилица оскърбяват паметта на жертвите във войната срещу бивша Югославия. Няколко двуезични табели дори бяха разбити. Иначе хърватският и сръбският са почти идентични като езици, но докато Хърватия ползва само латиницата, Сърбия - и латиница, и кирилица.