Трима свидетели ще бъдат разпитани на 31 януари и тогава съдът ще се произнесе дали аудиозаписът от репортерския диктофон на Ася Пенчева ще бъде допуснат като доказателство. Това реши съдия Пламен Ченджиев, след като вчера в Районния съд делото за клевета срещу журналистката от „Утро“ тръгна от нулата за четвърти път.
Именно този запис е основният проблем в делото, който вече две години не може да намери решение, защото няколко съдебни състава отказаха да го приемат като доказателство. А на него е записан разговорът между журналистката и обвиняващата я в клевета бивша социална работничка Ценка Благоева, която й разказва за бито дете в дом „Надежда“. Въз основа на този разказ в „Утро“ през юли и август са публикувани два материала, за които Благоева твърди, че я позорят, и поиска 2500 лева обзщетение за претърпени болки и страдания. Според нея клеветнически са твърденията, че съучастничка в побоя на Сашко от дом „Надежда“ е била жена от помощния персонал, че малките деца са тормозени и бити редовно и това се крие, че има сериозни злоупотреби с дарения от спонсори, че за спирането на кръвоизливи от главата на Сашко са използвани поне три кърпички и че социалната работничка е с шефски амбиции и е разпалила скандали в дома.
На вчерашното заседание, което продължи два часа, Ася Пенчева за първи път разказа подробно как се е стигнало до написването на материалите за битото дете. На следващото заседание ще бъдат изслушани като свидетели Милена Саха, която подаде сигнала за бито дете в „Утро“, журналистката Цвета Ненова и лекарката Павлина Николова, които са слушали записа. Едва тогава съдия Пламен Ченджиев ще реши дали да го допусне като доказателство в делото, още повече че такова искане е направено от адвокатите и на Ася Пенчева, и на Ценка Благоева.