Остатъчен продукт от холестерола може да стимулира растежа и разпространяването на рака на гърдата. Така излиза, че лекарствата за намаляване на нивото на холестерола, наречени статини, могат да ни предпазят от рак. Научният труд на изследователите ни помага да разберем защо затлъстяването е важен рисков фактор за болестта.

Все още е твърде рано да се препоръчва жените да приемат статини като превенция от рак. Затлъстяването се свързва с много видове рак, включително на гърдата, на дебелото черво и на матката. Мазнините при наднорменото тегло могат да предизвикат освобождаването на допълнително количество хормони, които причиняват увеличение на рака.

Екипът от медицинския център към университета Дюк в САЩ, доказа, че холестеролът има подобен ефект. Холестеролът се разгражда в човешкия организъм до 27-хидрохолестерол, който прилича на естрогена и има същия ефект в някои тъкани като хормона.

Експериментите върху мишки са показали, че диетата с много мазнини повишава нивата на 27-холестерол в кръвта и води до тумори, които са с 30% по-големи, отколкото при мишките на нормална диета. Също така, има по-голяма вероятност от разпространение. Човешката гръдна тъкан расте по-бързо в лабораторията, когато е захранвана с 27-хидрохолестерол.

"Много проучвания показват връзка между затлъстяването и рака на гърдата. Повишените нива на холестерол се свързват с риска от рак на гърдата, но все още не е ясно как", казва д-р Доналд МакДонел, член на изследователския екип.

Откритието показва, че намаляването на холестерола може да намали риска от развитието на рак на гърдата. Статини вече се приемат от милиони хора като превенция от сърдечно-съдови заболявания.

Здравословната диета е друг начин за намаляване нивата на холестерола в кръвта.

"Досега изследването на връзките между нивата на холестерол, употребата на статини и рака на гърдата са неубедителни" смята д-р Хана Бриджес от Breakthrough Breast Cancer- благотворителна организация за борба с рака на гърдата.

"Това изследване е интересно с това, че за първи път показва директна връзка между холестерола и рака на гърдата при мишките, но все още е твърде рано да кажем, че тези резултати ще помогнат да се пребори рака на гърдата в бъдеще. Сега знаем повече за ефекта на статините върху риска от рак. Най-добрият начин за превенция от рак на гърдата е да се поддържа нормално тегло, без употреба на алкохол и физическата активност" казва д-р Ема Смит, която е специалист по рака на гърдата.