Учените възобновиха интереса си към една от най-малките части в мозъка, защото се оказа, че тя играе ключова роля при вземането на решения.
„Тези разкрития хвърлят светлина върху мозъчните процеси, определящи важните решения, които правим ежедневно - от избора между работни оферти до това коя къща или коя кола да си купим", казва проф. Стан Флореско от екипа. „Също така те свидетелстват за това, че научната общност не е разбрала истинската функция на тази мистериозна, но важна зона в мозъка", допълва проф. Флореско.
Въпросната зона - lateral habenula - е свързвана в миналото със състояния като депресия или пък поведенчески схеми, с които се цели избягването на даден проблем.
В изследването учените обучили лабораторни плъхове (чиито мозък е много сходен с човешкия) да избират между малка награда или по-голяма награда - съответно различни порции храна. Както и хората, плъховете имали склонността да предпочитат по-големите награди, когато съответната „цена" за това - в случая времето, което трябвало да изчакат - била ниска. Когато цената била висока, те се задоволявали и с по-малките порции.
Предишни изследвания показвали, че изключването на въпросния регион в мозъка кара плъховете да избират по-големите и свързани с риск награди по-често. Сегашното проучване обаче показва, че това не е така. Оказва се, че животните губят способността си да преценяват коя е най-добрата за тях възможност и започват да избират напълно произволно.
Учените смятат, че резултатите са от особено значение за лечението на депресия при хора, пише nauteka.bg
„Има сведения, че дълбоката мозъчна стимулация - за която се смята, че изключва lateral habenula - подобрява симптомите на депресия при хора", казва проф. Флореско. „Откритията ни сочат, че подобренията може да не са резултат от това, че пациентите се чувстват щастливи. Тях може би вече не ги е толкова грижа за това, което ги кара да се чувстват потиснати", обяснява Флореско.