Китай започва за изважда съкровищата от най-голямата си морска археологическа находка досега шест години след като корабът беше изваден от морското дъно в гигантски метален контейнер.

Дървеният кораб Нанхаи 1 е потънал край Янцзян в южната провинция Гуандун при династията Сун в периода 1127-1279 г. с около 60-80 000 предмета на борда.

В продължение на векове корабът е лежал на морското дъно под дебел слой тиня. Открит е случайно от британско-китайска експедиция, която търсела напълно различен плавателен съд.

Нанхай 1 е бил изваден от водата през 2007 г. Товарът от порцелан, изделия от японски лак и злато, е "повече от достатъчен да напълни един провинциален музей".

От откриването си търговският кораб се съхранява в стоманен контейнер в специално построена стъклена зала. "Пълната екскавация" официално започна в четвъртък. Властите очакват работата по кораба да продължи 3-4 години.

Точният маршрут на кораба е неясен, смята се, че е пътувал по т.нар. "морски път на коприната" между Китай и Индия, Близкия Изток и дори Африка.