Въпреки оптимизма на около 30% от астрономите в САЩ, че кометата Айсън (ISON) ще оцелее след близката си среща със Слънцето, тя не успя да оживее в четвъртък при преминаването си до повърхността му, съобщиха астрономите, след като изучиха многобройни сателитни изображения.

Айсън, която бe огромен ледено-скален блок, трябваше премине край повърхността на нашата звезда на по-малко от 1,17 млн. км. към 20:30 българско време.

Масата й се изпаряваше със скорост три милиона тона в секунда при температура около 2700 градуса. Кометата се разпадна и изпари дори преди да премине през перихелия (точката от орбитата на небесно тяло най-близка до Слънцето)

"Надявам се, че скоро ще видим друга комета", сподели астрономът Дийн Песнел от Солар дайнамикс обсерватори (Solar Dynamics Observatory) пред АФП

Аъсън трябваше да мине ISON ще мине едва на 1,17 милиона км от Слънцето и то под въздействието на температура 2700 градуса. Размерът на ядрото на кометата бе доста малък в сравнение със едната стойност при кометите, наблюдавани досега. Той бе максимум 1,2 километра. От него остана само облак от газове, който бе наблюдавана от астрономите, но с много по-малка яркост от цяла комета.

Аъйсън дойде от зоната при гравитационните граници на "Слънчевата система, наречена "облака на Оорт" -

Причината, поради която тази комета мобилизира цялата астрономическа общност от откриването й през септември 2012 г. от руски и беларуски любители астрономи е ,че тя е на възрастта на Слънчевата система – около 4,5 милиарда години. Напуснала е облака на Оорт преди "едва няколко милиона години", според астрономите.

Облакът на Оорт е съставен от комети и космически прах, който се простира на разстояние около 3 светлинни години от Слънцето във всички посоки. Фактът, че облакът е по-скоро сферичен, го различава от другите групи от отломки в Слънчевата система. Смята се, че почти всяка звезда има свой "облак на Оорт". Описан е за първи път от Ян Оорт през 1950 година.

Ръбовете на облака на Оорт са границите на въздействие на слънчевото гравитационно поле. Ако някоя от кометите се отклони твърде много от ръба, тя става междузвезден скитник.