Бизнесменът от Русе със собствен курортен комплекс Иван Иванов, по-известен като Марсилеца, осъди прокуратурата на 7000 лева заради протакане на разследването срещу него и причинен стрес.
Марсилеца е пратен в ареста още през март 2011 година след акция на ГДБОП. Заедно с него са заловени и русенските нумизмати Мирослав Димитров-Абдерата и собственикът на барчето до съда Никифор Никифоров. Няколко дена по-късно Иванов е пуснат под парична гаранция. Обвиненията срещу него са, че заедно с още петима души е хванат в собствения му туристически комплекс „Оазис“ край Стражица с монети и археологически ценности, които не са били регистрирани. Престъпната група е заподозряна в нелегален износ на уникални сребърни чинии от Аланското съкровище. През 2003 г. една от тях е засечена на търг в аукционна къща „Кристис“ с начална цена от 300 000 паунда. Официално Иванов търгувал с бижута, имал и строителна фирма и често пътувал до ЮАР по работа. Там имал и жилище, където прекарвал повечето време от годината заради контактите си с партньори. Заради воденото следствие обаче прокуратурата му забранила задграничните пътувания и бизнесът му рязко се сринал. Мъжът трудно погасявал кредита си от 50 000 евро, впоследствие му запорирали имотите, а за капак финансовите затруднения довели до развод с жена му. Свидетели дори разказали, че от здрав като канара мъж се превърнал в човек с физически и психически проблеми. Вдигал кръвно, получил стомашни спазми, не се хранел, будел се в 2 часа посреднощ и обикалял гората. А най-труден за преглъщане бил фактът, че го третират като престъпник, и то в продължение на над три години.
Окръжният съд прецени, че мъжът има право на обезщетение заради вредите, което е понесъл вследствие на неразумно дългия срок на разследването, удължавано 10 пъти. Магистратите обаче не уважиха исканата сума от 30 000 лева, а му присъдиха 7000. Решението им обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния съд във Велико Търново.