До месец Русенският окръжен съд трябва да каже има ли право на обезщетение Иван Иванов-Марсилеца, който съди прокуратурата за „неразумно дълъг процес“. Както „Утро“ писа, той поиска 30 000 лева обезщетение заради затлачено от три години разследване срещу него. И смята, че с това са му причинени вреди. Делото, което е първо по рода си в Русе, тръгна малко преди лятото.
Обвинението срещу русенеца е за участие в организирана престъпна група за износ на антики от страната. В групата, освен него, има още 5 човека. Те бяха задържани през пролетта на 2011-а след мащабна акция на ГДБОП, която удари по нумизмати от половин България. Впоследствие от полицията съобщиха за иззети над 1000 антични монети, включително златни и сребърни, с различни датировка и номинал, и повече от 1200 археологически паметника - керамични съдове, апликации, пръстени, статуетки и др. Делото се разследва под надзора на Софийска градска прокуратура, затова информацията в Русе за него е твърде оскъдна. Но се знае, че вече са събрани 38 тома материали във връзка с повдигнатите срещу шестимата обвинения. И че се чакат следствени поръчки, пратени за изпълнение в Германия, САЩ и Аржентина. Те са пратени преди близо година, но отговор още няма.
Междувременно обаче Марсилеца заведе делото срещу прокуратурата, защото на практика животът му бе „стопиран“ - той е на свобода под гаранция, но не може да излезе в чужбина, въпреки че има бизнес там - според мълвата, Иванов е съдружник в диамантена мина в ЮАР. Но сега му е трудно да издържа семейството си, а цялото му имущество и сметки са сложени под запор.