Софийски градски съд даде ход на делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Тази сутрин Цветанов Цветанов дойде с двамата си защитници – Менко Менков и германецът Ханс-Петер Ул. Скандалите около Цветанов са свързани с изборите, защото разкритията са били направени точно преди изборите, заяви Ханс-Петер Ул. Той каза, че жалбата за нарушената презумпция за невинност на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов вече е внесена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Прокуратурата обвинява Цветанов, че пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!" на шест искания за СРС-та. Те са били за бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров.

Делото не успя да тръгне веднъж заради отвода на съдия Димитрина Ангелова, поискан от прокуратурата, заради съмнения за безпристрастност. Мотивът на обвинението беше публикации в медиите за близките й отношения с адвоката на Цветанов – Менко Менков. След като си направи отвод, съдия Димитрина Ангелова беше категорична, че тя като председател на състава притежава воля, професионален и личен морал, за да проведе безпристрастен съдебен процес. Тя подчерта, че информацията в цитираните издания е несериозна.

Цветанов има и адвокат от Германия Ханс-Петер Ул. Всъщност по зла ирония на съдбата най-новата ни история на съдебните процеси по така наречените "медийни дела" помни, че това е вторият случай, в който защитата се допълва от чужд адвокат. Първият случай беше с адвокат по делото срещу Алексей Петров, който беше задържан при акция по времето на Цветанов със звучното име "Октопод".

БГНЕС припомня, че срещу Цветанов вече има повдигнати още две обвинения, които обаче все още не са стигнали до съда. Едното отново е свързано с Орлин Тодоров. В негова полза, според прокуратурата, Цветанов е присвоил 50 000 лева от бюджета на МВР. Първото обвинение, което прокуратурата повдигна на Цветанов е във връзка с незаконните подслушвания на политици, журналисти и бизнесмени. То е за т.нар. допустителство по служба. Според държавното обвинение в периода 2010 г. - 2013 г. като министър на вътрешните работи Цветанов не е изпълнил задълженията си, произтичащи от разпоредбата от ЗМВР за правното осигуряване на дейността за използване на специализирано оборудване. С това, според обвинението той съзнателно е допуснал подчинените му лица – директорите на СДОТО МВР – обвиняемите Иванов, Костов и Кацаров да извършат длъжностно престъпление.

Мярката за неотклонение, която му определиха наблюдаващите прокурори по всички обвинения до момента е най-леката - "подписка". След като му бе повдигнато третото обвинение, обаче, Цветанов има и забрана да напуска страната.