Министерските кресла с не чак толкова комфортните преподавателски столове ще сменят до няколко седмици близо половината от членовете на Министерски съвет.

След като парламентарните партии си стиснаха ръцете и се разбраха при президента за предсрочни избори на 5 октомври, кабинетът до дни ще подаде оставка. Според проверка на изданието, голяма част от министрите ще се върнат към предишното си амплоа на преподаватели. В това число и самият премиер Пламен Орешарски. В университетската аула ще седне и военният министър Ангел Найденов. Но от страната на студентите, тъй като има да си довършва магистратурата.

С най-много министерски попълнения ще се сдобие УНСС. Там преподаваха премиерът Орешарски, вицето Даниела Бобева и финансовият министър Петър Чобанов, преди да застанат начело на държавата. Пак там планират и да се върнат. Чобанов, или по-точно доц. д-р Петър Чобанов продължи да чете лекции в УНСС дори докато беше начело на финансовото ведомство. Намираше време и за изпитване на студентите в катедра "Финанси" към Финансово-счетоводния факултет в УНСС.

Вицепремиерът Даниела Бобева чете лекции по парична теория и политика и по банково дело, а води и спецкурс в магистърската програма по банки и международни финанси. При студентите ще се върне и земеделският министър проф. Димитър Греков. Преди да застане начело но сектора, той бе ректор на Аграрния университет в Пловдив, но напусна поста.

Не са ясни бъдещите планове на вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев. Той също може да се отдаде на преподавателска дейност, тъй като от 2011 г. е доцент по информационен мениджмънт в УниБИТ.

Докато колегите му вече вероятно готвят лекциите си за новата академична година, военният министър Ангел Найданов също се стяга за есенната сесия, но като студент. Публична тайна е, че Найданов следваше магистратура по специалността "Национална сигурност" във Военна академия, но замрази студентските си права. Като министър академията беше на негово подчинение. Сега Найденов със сигурност ще заити дипломната си работа на тема "Демократичен контрол на въоръжените сили" като дори обмислял докторантура. Възможно е да го видим и в кандидат-депутатските листи на столетницата.

На частен бизнес планира да се отдаде отиващият си от поста министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов. Той бе начело на държавното пристанище Варна. "Ще се занимавам с бизнес отново в областта на транспрота, логистиката и пристанищното дело", разказа Папазов.

Здравният министър Таня Андреева планира да се върне към професията си на акушер-гинеколог. Културният министър Петър Стоянович се очаква да се върне към амплоато си на журналист на свободна практика и анализатор.