Предавани по полов или кръвен път болести са заразили 72 русенци за първите девет месеца на годината.
Добрата новина е, че няма нови заболели от СПИН. Засега бройката на заразените от коварната болест русенци остава 34, които са установени в последните 26 години. Тревожно голяма е групата на пипналите хепатит В - 17 души. Сред заболелите се открояват проститутка, която прехвърлила проблема си на двама клиенти.
Всички 72 случая на зарази са установени при прегледите на 1641 човека - 896 мъже и 745 жени, които са минали на изследване в Кабинета за анонимно и безплатно изследване на СПИН към Регионалната здравна инспекция от януари до края на септември. Новооткритите случаи са изпратени на лечение в специализирани отделения в русенската болница.
Информацията бе изнесена от РЗИ по повод Световния ден за борба срещу СПИН - 1 декември.
Един от традиционните акценти в кампанията е създаването на навици на младите хора за безопасен секс. Темата е актуална на фона на резултатите от проучване сред русенски младежи, която разкрива, че значителен процент от анкетираните не ползват презервативи.
Доброволци от младежкия клуб „Домино“ и от Българския червен кръст раздаваха вчера в центъра на Русе осигурени от здравната инспекция презервативи, информационни материали и символа на антиСПИН кампанията - червена лентичка. Във фоайето на Пленарна зала бе осигурен мобилен кабинет на КАБКИС за изследвания за СПИН на всички желаещи, а от 17.30 часа там имаше концерт на младежки самодейни групи от Русе.