Горната камара на италианския парламент гласува днес да бъде отстранен от поста сенатор бившият премиер Силвио Берлускони поради ефективна присъда за данъчни измами в особено големи размери.
Сенатската комисия по изборите и парламентарния имунитет прие с мнозинство на 4 октомври доклад за отнемане на парламентарния статут на сенатора Берлускони.
На днешното заседание на горната камара бяха внесени 9 резолюции за отхвърляне на доклада на комисията. Всичките бяха подложени на гласуване и отхвърлени.
Вотът на Сената лиши от парламентарен имунитет основателя, главния финансов гарант и лидер на партията "Форца Италия", която във вторник вечерта напусна управляващата широка коалиция и премина в опозиция.
Това не попречи на правителството да прокара именно в горната камара закона за икономическа стабилизация със 171 гласа "за" и 135 "против".
На протестен митинг пред римската резиденция на Берлускони в двореца "Грациоли" се събраха няколкостотин негови привърженици.
Те окачиха на сградата голям плакат с надпис "Държавен преврат" - израз, използван напоследък от телевизионния магнат в словесните му атаки.
"Този израз не ме скандализира, но трябва да се оценява реторичният заряд на някои изявления, направени в драматичен момент.
Аз не вярвам, че Силвио Берлускони е жертва на преследване от страна на магистратите, но смятам за несправедлива присъдата по делото "Медиасет" (4 години затвор и две години забрана за заемане на публични длъжности)", заяви професор Франко Копи, който ръководи адвокатския екип на Берлускони. Той опроверга медийните съобщения от началото на седмицата, че защитата е подала жалба за преразглеждане на делото.
"Не сме сигурни дали изобщо ще подадем жалба за преразглеждане. Събираме материали и ги оценяваме.
Искаме тези материали да бъдат проверени от магистратурата, а не просто да пробутаме жалба, която минута по-късно да бъде обявена за несъстоятелна.
Ако магистратурата ни каже, че дадени свидетелски показания са фалшиви, ние ще го приемем.
Ще процедираме, когато сме готови и това трябва да бъде сериозна и солидна жалба", каза адвокатът Копи в отговор на въпроси на чуждестранни журналисти в Рим.