В Кърджали има задържани за въоръжения обир на местния клон на "Уникредит Булбанк" от тази сутрин.

Окръжният прокурор Светлозар Лазаров заяви в късния следобед днес, че се проверяват различни версии, в това число и тази за изтекла вътрешна информация за очакваната пратка солидна сума в евро. Бандитите са успели да отмъкнат около 30 000 лева и 1 000 евро - сума, която и според ръководството на банката не е значителна.

Двама са били въоръжените с пистолети, с маски на лицата и ръкавици, които влетели в банковия салон и се устремили право към касата минути след 9 часа сутринта.

Тежък грабеж, тежко престъпление, извършено в светлата част на деня, а служителите са в непреодолим шок, коментира окръжният прокурор Лазаров. Той посочи, че веднага след инцидента служителка е позвънила на тел. 112, проверява се защо обаче не е бил ползван паник-бутонът. В рамките на около 10 минути полицията е реагирала - две патрулни коли са пристигнали пред банката, незабавно са били завардени всички изходи на Кърджали към главните и второстепенните пътища. По първоначални данни освен двамата преки извършители има и трети съучастник, който е успял да избяга. Той е помагал на двамата маскирани при бягството им от атакувания офис. Има клиенти - свидетели на удара, срещу които са насочвани пистолети.

Образувано е досъдебно производство, което се наблюдава от Окръжната прокуратура. Извършват се интензивни оперативно-издирвателни операции и то по горещи следи, подчерта Лазаров. Иззети са записите от вътрешните и външните охранителни камери, както и един стол с оставена следа от обувка върху него. Банковият охранител е пенсиониран полицай, но той не е въоръжен и на практика изпълнява функциите на портиер. Всички служители в банката преживяват шок и за да дадат адекватни сведения, трябва да се окопитят, поясни окръжният прокурор. Той не потвърди, но и не отрече мълвата, че на ул. "Екзарх Йосиф" зад кметството е бил задържан мъж пред дюнерджийница, както и че в насрещното по същата еднопосочна улица е засечено "Ауди" с бургаска регистрация.

"Мога да кажа, че имаме евентуални съмнения за извършителите на деянието и някаква ориентация по отношение на конкретни лица, но с оглед работата по разследването не мога да информирам в детайли. Задържани по смисъла на процесуалния кодекс няма, няма хора с постановена мярка за неотклонение, но има задържани лица", заяви Лазаров. Той отказа да уточни колко на брой са задържаните и проверяваните, но намекна, че сред тях има и хора, които не са от Кърджалийския регион.