Софийски градски съд не даде ход на делото срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство.

Делото се отложи, тъй като обвиняемият не е имал законовия 7-дневен срок, в който да се запознае с обвинителния акт и да подготви защитата си, както и поради това, че нередовно призованият Костадин Колев не се яви на делото. Самият Сидеров също не се яви в съда днес.

За да защитят лидера на Атака Волен Сидеров днес в заседателната зала на СГС се явиха двамата му адвокати Петър Петров и Явор Нотев, който е и негов съпартиец.

Стана ясно, че Стефани дьо Мартие - между нея и Сидеров в самолета от София за Варна са нанесени словесни обиди, няма да присъства на заседанията на съда, тъй като от посолството на Република Франция е постъпило уведомление в СГС, че въпросната се ползва с имунитет и френските власти не предвиждат тя да се отзове на призовката на съда. В крайна сметка по делото се беше отзовала само една свидетелка, която обаче не беше изслушана.

Защитата на Сидеров изтъкна, че преписката на обвинителния акт е била връчен на председателя на "Атака" на 16 юли като по този начин не е спазен 7-дневния законов срок, в който той да се запознае с нея. Поради това адвокатите на атакиста са подали молба делото да бъде отложено и втора молба по възможност следващото заседание да бъде след 5 октомври. Съдът реши да го отложи за 15 октомври след провеждането на парламентарните избори.

От своя страна Явор Нотев обясни, че законът дава възможност след връчване на обвинителен акт защитата и лицето, което е обвинено и предадено на съд да се организира в тезата си и да подготви позицията си. Това нямаше как да стане, тъй като връчването на обвинителния акт стана чрез мен на 16 юли, каза Нотев и добави, че това не покрива срока. Той подчерта, че обвинението ще направи справка относно, това че в нотата на Френското посолство се твърди, че Стефани дьо Мартие е аташе, което дава възможност да се ползва от съдебен имунитет и реално на какво се дължи този имунитет. По какъв начин се стига до там, че тази госпожа беше в основата на обвинението срещу г-н Сидеров, а сега отказва да се яви пред български съд. Нека да видим правните основания за това. Ако такъв основен свидетел не се яви в съда затруднява както обвинението, така и защитата, заяви Нотев.

БГНЕС припомня, че делото срещу Сидеров за нанасяне на лека телесна повреда и хулиганство в Софийски градски съд е разпределено на 11 състав с председател съдия Мариета Райкова.

Инцидентът стана в началото на годината, когато по време на полет от София до Варна Сидеров, придружаван от депутати от "Атака", влезе в конфликт първо с френски дипломат, а след това извън самолета се стигна до сблъсък с един от пътниците и служител на реда, който бе ударен. Два дни след случая главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата, но той сам се отказа от него. По обвинението за хулиганство Сидеров може да получи наказание до 5 години затвор, а по обвинението за нанасяне на лека телесна повреда се предвиждат до 3 години лишаване от свобода.

По случая са разпитани над 20 свидетели, които са присъствали на инцидента. За разлика от Сидеров и охраната му, те са останали на летището и са изчакали пристигането на разследващите, пред които са дали показания, като са посочили, че лидерът на "Атака" е имал дейно участие в скандала.

Това не е първият инцидент на борда на самолет, предизвикан от партийния лидер. През 2010 г. Сидеров беше спрян на летището във Франкфурт след полет с "Луфтханза", защото буйствал в самолета. По-късно той се извини на екипажа за поведението си.