Десните партии поддържат протестиращите срещу правителството, които нямат други искания извън оставката ми.
Това казва премиерът Пламен Орешарски в интервю за френския в. "Монд".
Той казва още, че се опитал да влезе в диалог с протестиращите, но те отказвали, а истинските организатори на протеста искали да останат в сянка.
"През това време ние взимаме мерки за икономическото съживяване, което е основният проблем на България", добавя премиерът.
На въпрос за липсата на мнозинство на това правителство Орешарски отговаря, че много правителства работят без парламентарно мнозинство и че според него нови избори няма да решат този проблем.
Запитан как правителството ще се бори с корупцията, той отговаря, че ще бъдат подобрени условията на работа на съдиите. "Внимателно се вслушваме в критиките на ЕС към българското правосъдие", добавя Орешарски.
Следва пълният текст на интервюто:


- От пет месеца протестите в България с искане за оставката на вашето правителство са ежедневие. Как ще им отговорите?

- Тази година преминава под знака на протестите. Започна с протестите срещу предишната власт през февруари, които бяха по-многобройни. Сегашните протестиращи са подкрепяни от десните партии и не знаят какво друго да поискат, освен оставката ми. Трябва да запазим хладнокръвие и да се опитаме да влезем в диалог, но те отказват. Организаторите на протеста предпочитат да останат в сянка. През това време ние взимаме мерки за съживяването на икономиката, което е основният проблем на страната.

- Изборът на Делян Пеески за шеф на ДАНС стана причина за протестите, тъй като той илюстрира връзките между медиите, бизнеса и политиката. Съжалявате ли за този избор?

- Това беше политическо решение. Поправихме го незабавно и той се оттегли.

- Вашата коалиция няма мнозинство. Оспорват властта ви на улицата. Не е ли редно да се проведат нови избори?

- Много правителства функционират без мнозинство. Това е волята на избирателите и трябва да управляваме така. Нови избори няма да променят нищо. Ако искаме да имаме правителство със силно мнозинство, рискуваме да стигнем до ситуация на "избори до дупка". Не мисля, че това е решение.

- Корупцията в политиката е един от основните проблеми за протестиращите. Как смятате да се борите с това?

- Това е проблем за нашето общество от 90-те години. Някои политици осъждат корупцията, когато са в опозиция, но не променят нищо, когато дойдат на власт. Тези взаимни обвинения много вредят на страната. Време е да действаме и да се концентрираме върху спазването на правилата и прозрачността. Главният ни инструмент за борба с корупцията ще бъде агенцията, която се занимава с това (бел.ред. БОРКОР).

- Вашите предшественици също са давали обещания да се борят с корупцията и да подобрят законодателството. Създадената за това агенция се смята за неработеща. Политиците не се преследват от закона за корупция, а дори и това да се случи, рядко следват присъди. Правосъдието се смята за една от най-корумпираните сфери. Как ще се справите със ситуацията?

- Повтарям, че основното е да засилим закона и да започнем да го прилагаме. Не мога да коментирам правосъдието, но ще подобрим условията на работа за съдиите. Ние слушаме внимателно критиките на ЕК към нашето правосъдие, това е много важно за нас.

- Управлявате благодарение на тихата подкрепа на ксенофобската партия "Атака". Не е ли това странна ситуация за социалистическата партия?

- В никакъв случай, това правителство не следва политиките на "Атака". Те не участват в управлението, но са важни за парламентарния кворум. Малко е трудно да искаме от тях да не участват в гласуването. Те изразяват мнението на част от българските граждани, но не на мнозинството.

-------------

След месеци на протести София е в ситуация на блокада, пише в репортаж на специалния пратеник на в. "Монд" Ален Сал от столицата
Журналистът е интервюирал участници в протестите срещу и против правителството, блогъри, преподаватели по политически науки, български политици като Илиана Йотова и Радан Кънев и социолози.
Сал отбелязва, че на изборите през май ГЕРБ е победил, но никой не е поискал да се коалира с него и така се е стигнало до правителството на Пламен Орешарски.
За кабинета нещата са ясни, протестите са подкрепяни от десницата и дори пресата и телевизиите, близки до БСП и ДПС, подеха слуховете, че протестиращите са платени - честа практика в България, също както и купуването на гласове, посочва журналистът от "Монд". Организаторите на протестите пък се затрудняват да отговорят на тези обвинения, допълва кореспондентът.
Лозунгът "Оставка!" беше навсякъде из страната през летните месеци, но изглежда е недостатъчен след месеци на конфликти. Организаторите на протестното движение обаче държат и на друго свое искане - да се предприеме операция срещу корупцията, която е туморът на българското общество и на българската политика, посочва специалният пратеник на "Монд".
В статията се цитира мнението на Радан Кънев, че корупцията е присъща на много сектори.
В публикацията е цитирана и директорката на социологическата агенция "Алфа рисърч" Боряна Димитрова, според която протестното движение е пропуснало възможност, като е насочило вниманието си върху фигурата на Делян Пеевски, но на село не всеки познава Пеевски.
Според Димитрова протестното движение трябваше да посочи, че хора като Делян Пеевски има във всяко малко градче. В заключение авторът на публикацията предупреждава, че политическата безизходица може да продължи дълго, защото никой не изглежда готов да промени коренно ситуацията.