Президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че страната му има спътникови снимки от мястото на пуска на ракетата, която е свалила Боинга, предаде УНН, цитирайки съобщение на пресслужбата на държавния глава.
Киев има и фото и видео на зенитни установки, свидетелстващи за превоза на оръжие от Русия. Прихванати са телефонни разговори на терористи и са налице други неопровержими доказателства за съпричастността на проруските сепаратисти за трагедията, е заявил Порошенко в разговор с френския президент Франсоа Оланд. Държавният глава на Украйна отново обвини опълченците от Донецката република, че са задържали записващите бордови устройства на падналия Боинг-777" на Малайзийските авиолинии.

"Това обаче няма да ги спаси, защото ние имаме спътникови снимки от мястото на пускането на ракетата", казва Порошенко.

Той сравни свалянето на Боинга с атентатите на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и трагедията с врзивяването на самолета на "Пан Американ" над шотландското езеро Локърби от агенти на Кадафи.

Няма информация обаче дали в разговора си с Оланд Порошенко е обяснил защо украинските диспечери са допуснали Боинга да се отклони от курса си и да лети над район, където се водят бойни действия, както и дали е бил съпровождан от украински изтребители.

Киев още в самото начало обвини проруските сепаратисти, че са свалили с ракетна установка самолета. Те обаче са категорични, че не разполагат с оръжия, които може да уцелят самолет на такава височина.

Същевременно премиерът на Донецката народна република (ДНР) Александър Бородай е потвърдил предположението, че черните кутии на разбилия се малайзийски самолет се намират в Донецк, предаде Интерфакс. „В района на катастрофата са намерени технически елементи от самолета, приличащи на черни кутии. Те се намират в Донецк под мой личен контрол. Те ще бъдат дадени на международните експерти в случай, че бъдат поискани”, заяви Бородай.

Той уточни, че предметите „не могат да бъдат предадени на представители на властите в Украйна, защото е твърде вероятно да бъде нарушена тяхната цялост, за да бъдат фалшифицирани резултатите от разследването”.