Подготовката за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" започна при предишното правителство, а сегашният кабинет просто продължава работата. С тези думи премиерът Пламен Орешарски коментира пред български журналисти в Букурещ критиките от страна на опозицията за разговорите с американската "Уестингхаус" да достави реактор от ново поколение на площадката без търг или конкурс.

"За първи път към нас се отправят упреци за нещо, което продължаваме. Аз винаги съм заявявал, че там, където одобряваме инициативите, ще осъществим приемственост", посочи министър-председателят" след като ГЕРБ, чиято инициатива е изграждането на седми реактор, обяви, че ще сезира Европейската комисия за преговорите, водени в САЩ от икономическия министър Драгомир Стойнев.

Днес министър-председателят от една страна успокои, че "всичко е на предварителен стадий", че "тепърва предстои много работа по проекта" и че "въпросът кой ще строи новите мощности не е предрешен".

В същото време направи уговорката, че "министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев не би могъл да прояви самоинициатива по време на визитата си в САЩ". Самият Стойнев, цитиран от "Фокус", по същото време в София потвърди, че е имал мандат от правителството за преговори за 7-ми блок на "АЕЦ Козлодуй" още преди да замине за САЩ.

"Това ще го обсъдим в правителството, но на мен ми се иска ядрената енергетика също да бъде диверсифицирана, а не с единствен доставчик и оператор", посочи премиерът, цитиран от пресцентъра на Министерския съвет.

"На въпрос за съдбата на вече построения в Русия реактор (който според идеята на ГЕРБ трябваше да се монтира на площадката на Седми блок), премиерът отговори, че и в този случай става дума за приемственост в политиките, макар наследството да не е много добро. "Това е един объркан казус, заради който сме в арбитраж, но ще се опитаме да излезем някак от тази ситуация", каза Орешарски.

Енергийният министър Стойнев описа, цитиран от "Фокус", последователността на действията занапред така: "Нека първо дадем мандат на Българския енергиен холдинг да преговаря, нека да видим какъв ще е финансовият модел, дали ще ни отделят пари или не. Нека да видим как ще структурираме инвестицията, след това вече може да говорим и за избор на изпълнител".

"Партия ГЕРБ ползват доноснически методи, които бяха характерни за тоталитарния режим", коментира Стойнев намеренията на политическите си противници. "Мисля че мина времето на късогледите политици. Оттук нататък е важно да има политика, която да даде стабилност на българската икономика в дългосрочен план, а не за две - три години. Тук става въпрос за осигуряване на евтина електоренергия за следващите 80 години", каза Стойнев.