Всеки четвърти кандидат на Медицинския университет в София е бил скъсан на изпитите по биология и химия и е изпаднал от изнесеното в четвъртък първо класиране, пише "Телеграф". По биология са се сявили 1480 души, като 390 от тях са поличи двойка. Отличните оценки са 231, а пълните шестици- 49. Повечето от отличниците са момичета, момчетата са 13.
По химия са се явили стотина кандидати по-малко, заявява зам. ректорът на университета проф. Каролина Любомирова. Те вероятно са предали бели листи още по-биология, след което не са сметнали за необходимо да се явяват на втория изпит. Двойките са 361 или отново всеки четвърти е бил скъсан. Шестиците са 111, а пълните отличници - 5.
Традиционно най-трудно се е влизало в специалност "Медицина". Последните класирани девойки там са с бал 33,48 при максимален 36. Балът при момчетата е паднал до 29,86, което означава, че са им били необходими петици, за да влязат. С над 4,50 са влизали младежите в "Дентална медицина" и "Фармация". Балът на желаещите да учат за зъболекари по първо желание е 24,06. Онези, които са писали професията на второ място, са влизали с 29,92.

От няколко години университетът приема с предимство кандидатите по първо желание, а не с най-висок бал. Причината е, че отпадналите от "Медицина" имат висок резултат и записват да учат за зъболекари. След първата година обаче се опитват да се прехвърлят в желаната специалност.

Повече български студенти ще приема Медицинският университет от догодина, като все още бройките не са доуточнени, заяви проф. Любомирова. "Има динамика. В една година кандидатстващите българи са повече, в друга - чужденците. Имаме студенти от 47 страни. Най-голям е делът на дошлите от ЕС - около 1200. Имаме много от Италия и Гърция", обясни тя.

Софийският университет е единственият български ВУЗ, попаднал в топ 1000 на най-престижните висши училища в света. Класацията е на Центъра за изготвяне на образователни класации. Алма матер заема 826-о място.