Microsoft работи по обединението на различните си версии на Windows в една. В момента компанията има три отделни модификации: Windows Phone, Windows RT и традиционния Windows, който пък има няколко версии.

Тя обаче вече планира бъдещето, където на различните устройства ще работи една и съща версия на Windows. За това намекна и Джули Ларсън-Грийн, която оглавява отдела за хардуер на компанията, по време на конференцията UBS Global Technology Conference, цитирана от онлайн изданието The Verge.

Тя описва трите версии на Windows и допълва, че "няма да имаме три". Ларсън-Грийн обаче не пожелава да уточни конкретните планове на Microsoft. Това е стратегия, която компанията загатва вече повече от година и действително работи в тази посока.

В новата версия на Windows RT общите елементи с Windows Phone са доста повече. Те се доближават и до традиционния Windows, но не могат да работят с един и същ софтуер. Софтуерният гигант работи и в тази посока, като Ларсън-Грийн споделя, че Microsoft вярва в предимствата на мобилна платформа, която няма рискове за живота на батерията или сигурността, но и не жертва практичността, както е в момента.

Тя разкрива още, че Microsoft предвижда голямо бъдеще и на сензорите. "Както мишката беше изобретение и сензорните екрани бяха изобретение, така ще се появи и нов тип на взаимодействие. Затова се фокусираме върху натуралния потребителски интерфейс и работим върху него", коментира тя. Според компанията сензорите и софтуерът могат да направят взаимодействието с технологиите още по-естествено. Ларсън-Грийн дава за пример сензори, които да предупреждават, че автобусът ще закъснее или е време за тренировка.