В последните часове на неделя станаха няколко земетресения. По-силният трус е на арабската тектонска плоча с магнитуд 5,6 между Ирак и Иран, предшестван от 5,4 на същото място. Друг трус с магнитуд 4,9 бе усетен в района на град Болу между Истанбул и Анкара в Турция.

Според геологическата служба в САЩ епицентърът на подземните трусове в Иран е на 37 километра от Сарпол е Захаб. Мястото е близо до границата с Ирак. Дълбочината на огнището (хипоцентърът) е на 10,2 километра. Трусът е усетен и в Багдад, и в района на град Киркук, съобщи иракският телевизионен канал "Ас Сумария", цитиран от ИТАР-ТАСС. Очевидци в Сюлеймания (Ирак) на 165 километра от епицентъра определят труса като най-силния от поредицата в последните три дни. Разтърсване е усетено и в Урмия (Иран) на 390 километра от епицентъра.

В същия район през последните дни стават поредица трусове, но без да причинят щети и жертви. Очевидец в Техеран съобщава за Европейския средиземноморски сеизмологичен център, че трусовете от последните дни се усещат и в столицата на Иран.

Земетресението в Турция с магнитуд 4,9 е станало на 23 километра източно от град Болу и на 127 километра северозападно от турската столица Анкара в 22:50 минути българско време на дълбочина около 7 километра.