В БСП са бесни на Пламен Орешарски, че е обявил подкрепа за Кристалина Георгиева, съобщи “24 часа”. Темата бе най-обсъжданата както сред червените депутати, така и на заседанието на ИБ на партията по-късно вчера.

Истината е, че решението за името е на правителството, а Орешарски няма как да не подкрепи Георгиева като българка, особено ако тя има шансове за висок пост, но това не е било консултирано с нас, коментираха червени. Премиерът не бил споделил намерението си дори и със соцлидера Сергей Станишев, който миналата седмица получил мандат от ИБ да преговаря с Орешарски за кандидатура на социалист. БСП ще продължава да държи на кандидатурата си за еврокомисар - Кристиан Вигенин, реши ръководство вчера.

Червени разказаха, че

напоследък премиерът
не слуша никого и никой
не може да го застави да
направи нещо, което не иска


Дори често прави нещата напук, както стана с актуализацията на бюджета, ядосваха се видни социалисти.

“Не знам премиерът да е подкрепил Георгиева в буквалния смисъл на думата. Казва, че на този етап няма да предложи еврокомисар и се подразбира от подтекста, че би подкрепил Георгиева. Не е говорил в прав текст, че това нещо ще се случи”, опита се да го оправдае Борислав Гуцанов. На въпрос дали в БСП са съгласни с този избор, той обясни, че премиерът е този, който номинира еврокомисар.

Като “дипломатически жест” определи подкрепата на премиера за Георгиева пък зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов. Според него е по-добре сегашното правителство да номинира българския еврокомисар, а не служебното.

“Резултатът от заседанието на Европейския съвет в Брюксел е разочароващ”, коментира пък евродепутатката Илияна Йотова. “Колкото и да са предпазливи политиците, все пак очаквах, че Жан-Клод Юнкер ще предложи конфигурация на следващата ЕК”, заяви Йотова. Тя допълни, че що се отнася до Георгиева, Орешарски е бил длъжен да я предложи. “Имаше вече създадена кампания за Георгиева, но доколкото знам доминиращото мнение на останалите участници е, че този пост трябва да бъде зает от жена социалист”, каза още Йотова.

Нелепо е въобще да говорим,
че постът на външен министър
на ЕС би могъл да бъде даден
на България, след като Сергей
Станишев е начело на ПЕС,


коментира пък Татяна Буруджиева. Тя обясни, че Георгиева не е номинация на БСП, а на ГЕРБ, като било нормално българският премиер да застане зад всеки българин. “Знаете, че в крайна сметка няма как да станат всички тези неща, които се говореха за Георгиева, защото в ЕК нещата много силно зависят от квоти и разпределение. Всички тези приказки за номинация за външен министър са лишени от абсолютно всякакво основание. Много лошо е да се пускат фитили на цяла нация”, заключи Буруджиева.

Ако България не получи поста на външен министър на ЕС, трябва да предложи за еврокомисар поне 2-3 имена, няма да е сериозно да се отиде само с една кандидатура, коментираха от БСП. И обясниха, че е важно този път България да получи сериозен ресор, а не някой, който е под шапката на други комисари.

“Има възможност следващият български еврокомисар да е социалист, но това зависи от преценката на правителството”, каза Янаки Стоилов. Той уточни, че българският случай е само елемент на общата мозайка на консултациите между лидерите на отделните държави и основните политически групи в ЕС.

“Много важно е кандидатурата ни да бъде инициирана от България, а не да идва от някъде другаде, откъдето и да е това място”, подчерта Стоилов. България трябвало да направи преценка за всички възможности за евентуалния ресор, който може да получи.