След като стана факт споразумението между Иран и  и Шесторката (Великобритания, Германия, Китай, САЩ, Русия и Франция) за ограничаване на ядрените програми на Техеран, Ройтерс публикува и основните точки на договореното.

ОБОГАТЯВАНЕ НА УРАН

Иран ще има правото да обогатява уран до 5 процента, но щe трябва да спре да го обогатява до по-високи нива. Тоест Иран поема ангажимента да спре обогатяването над 5% и да извади от употреба съоръженията, необходими за обогатяването му.

Иран поема ангажимента да унищожи запасите си уран, които са обогатени вече до висок процент, тоест до близо 20 на сто.

Заводите за обогатяване на уран няма да бъдат разширявани, а нови заводи няма да се строят. Това ще рече, че няма да се инсталират допълнителни центрофуги в заводите, нито пък да се използва ново поколение центрофуги.

РЕАКТОРЪТ В АРАК

Строителството в реактора в Арак ще спре. Този обект будеше безпокойство, защото може да произвежда плутоний като страничен продукт. Реакторът, намиращ се в централен Иран, е с тежка вода, което означава, че използва молекулярен вариант на водата като охладител и може да работи с необогатен уран. Работата по производството на гориво за реактора също ще спре.

Иран няма да строи и предприятие за преработка, така че плутоният няма да може да бъде отделен от отработеното гориво от реактора и да бъде превърнат в суровина за ядрени бойни глави.

ПРОВЕРКИ В ИРАНСКИТЕ ОБЕКТИ

Инспекторите от Международната агенция за атомна енергия ще получат достъп до допълни обекти, за да наблюдават как се спазва споразумението.

Иран ще осигури достъп на дневна база до заводите си за обогатяване на уран. Тоест това ще е в сила за заводите в Натанз и Фордо. Проверките на дневна база ще позволят на инспекторите  да преглеждат охранителните камери.

Инспекторите ще получат достъп до и урановите мини и до проектите за реактора Арак. Тук се очертава възможността инспекторите да посетят и военната база Парчин близо до Техеран. За този обект има подозрения, че там са били извършвани изпитания с експлозиви, които биха имали приложение при проектирането на атомна бомба, посочва АП.

САНКЦИИ

Западът няма да налага нови санкции на Иран. Ембаргото ще бъде прекратено за секторите на ценните метали, производството на коли и петролохимическия износ. Оттук ще дойдат за Иран около 1,5 милиарда долара.

Шесторката разрешава закупуването на ирански петрол в ниски нива, които са 60 процента от нивата отпреди две години. От тях Иран ще може да получи 4,2 милиарда долара, тъй като  големите сили се ангажират да гарантират трансфера на тази сума за Техеран, ако той спазва поетите ангажименти по ядреното споразумение.

Ще се подобри и достъпът на Иран до внос на храна и на медикаменти.