България ще строи 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" по американска технология. Това беше договорено във Вашингтон от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев разгледа най-новия реактор на АР-1000 на компанията "Уестингхаус", който е известен с изключителните си мерки за сигурност, които не изискват наличието на ток, както го обясни директорът на "Козлодуй" Иван Генов.

Именно такъв реактор трябва да се използва за строежа на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", който да допълни ядрените мощности на страната през следващите 15-20 години, когато от експлоатация бъдат спрени 5 и 6 блок.

"Това е възможно най-модерната технология от гледна точка на сигурността на населението. Тази технология е необходима на българската държава. Голямата част от финансирането ще дойде от Ексимбанк, което ясно показва, че САЩ се ангажират с бъдещото развитие на нашите взаимоотношения в икономиката и в енергетиката",каза Драгомир Стойнев пред бТВ.

През следващите няколко месеца министър Стойнев ще предложи на правителството да вземе решение за мандат за преговори с "Уестингхаус". До 6 месеца ще има и готов финансов модел за публично-частно финансиране. Ако всичко върви по план през 2016 може да започне реална работа по строежа на новите мощности, което отнема още 5 години.