Тайнствен силует на монах с качулка, запечатан на семейни снимки в местността Демир баба край археологическия резерват Сборяново, разбуни духовете във Фейсбук. Кадрите са заснети от младото семейство Марика и Искрен Събеви, които на 10 ноември решили да се разходят в района с приятели и с 2-годишната си дъщеря. Към 20 часа решили да се щракнат за спомен до входа на Тракийския град крепост Хелис и до чешмата край стъпалата на светилището на Железния баща, наричано Демир баба теке. После качват снимките във Фейсбук и коментарите се изсипват като лавина върху тях. Защото се оказва, че още някой се е снимал без покана - ясно очертан силует със средновековно монашеско расо с качулка и гердан от нещо като глигански бивни на врата.
Мрежата закипява от предположения, като хипотезите варират от шегички за Мая Манолова и Цветан Цветанов  до мистични препратки към Демир баба, който според преданието за последен път се бил появил в района по време на Плевенската епопея, предшествала Освобождението на България, а изследователят на Железния баща /какъвто е преводът на Демир баба/ Борис Илиев пише в книгата с резултатите от труда си: „За последен път Железния баща се появява по време на Плевенската епопея. Тогава той оставя завет - мюсюлманите и християните от Лудогорието да си помагат като братя от общ корен и деца на една земя. После изчезва с обещанието да се появи в усилни години под друг лик и под друго име“.
След надигането на големия шум в интернет семейството си спомня, че след като се снимали, времето изведнъж рязко се застудило и 2-годишната Ая започнала да плаче.
За да решат загадката със силуета, Марика и Искрен са решили да търсят експерт в София, който да обясни какво точно са заснели. Случаят доби особено голяма популярност след излъчването му в някои от най-гледаните предавания на бТВ и Нова тв, в които здраво се посмяха на гърба на „призрака“.
„Утро“ потърси специалистите от русенския Клуб за генериране на парадоксални алтернативи „Мъдромер“.
За да се направи експертиза, трябва да разполагаме с оригиналните кадри, но това много прилича на фалшификат. Май е играл фотошопът, заключиха изследователите на паранормални явления.
Загадката със силуета остава отворена и едва ли някога ще бъде разрешена категорично. Тя се подсилва от факта, че разположеният на около 80 километра от Русе археологически резерват Сборяново, в който влиза село Свещари с прочутите си гробници-могили, е свещена местност още от времето на гетите и е светилище за всички религии оттогава насам.