Двама висши полицаи от русенската дирекция от вчера са извън системата на МВР по волята на вътрешния министър Цветлин Йовчев.
С негова заповед е пенсиониран един от топкриминалистите на Русе - досегашният зам.-директор на ОДМВР Валентин Колев.
Днес ми бе връчена заповедта за освобождаване от длъжност, потвърди вчера пред „Утро“ Валентин Колев и уточни, че той не е подавал заявление за прекратяване на трудовото правоотношение.
Валентин Колев е пенсиониран със заповед на министър Цветлин Йовчев, защото така е преценил, поясни директорът на ОДМВР Георги Великов в отговор на въпрос кой стои зад предложението за освобождаване на Колев.
Валентин  Колев е на 56 години. През 1985 година завършва Висша специална школа за управление на обществения ред и осигуряване на безопасността по пътищата и започва работа в МВР-Русе като разузнавач в отдел „Криминален“.  Шест години по-късно завършва и право. През професионалния път е придобил четири специалности в МВР и е преминал през всички изпълнителски длъжности в Криминална полиция. От 2010 година е назначен за зам.-директор втора степен, като същевременно е и началник на Криминална полиция. Награждаван е многократно от ръководството на МВР.
С аналогична заповед на министър Йовчев вчера бе освободен от длъжност и началникът на сектор „Човешки ресурси“ към ОДМВР Петър Илиев.