Общинската фирма „Паркстрой“ да се преобразува в общинско предприятие. Това ще предложи на сесията през декември комисията от съветници, която бе създадена, за да реши каква ще бъде съдбата на дружеството.
Тя се сформира след поредния инфарктен дебат в местния парламент, след като кметът Пламен Стоилов отказа да спре обществената поръчка за поддържане на зелените площи в града и кварталите. Както е известно, общинската фирма „Паркстрой“ не успя да я спечели и заедно с другите отпаднали фирми я жали. Антимонополната комисия потвърди избора на Общината - консорциум с идентичното име като на общинското дружество, но сега процедурата се атакува пред Върховния административен съд. Вчера стана ясно, че делото е насрочено за 11 декември.
Без обществената поръчка „Паркстрой“ ЕООД няма бъдеще като фирма. Всички в комисията се обединиха около този извод и около становището, че през всичките тези години дружеството на практика е работило като общинско предприятие. А вината за това е на Общината, която е позволила това да продължава. Общинският съветник Борислав Българинов вмени вина и на фирменото ръководство и с това предизвика негодуванието на управителя Камен Каменаров. В крайна сметка емоциите бяха потушени, а арх. Силвия Алексиева не пропусна да отбележи, че всички проблеми на „Паркстрой“ тръгват от субективните критерии на обществената поръчка, заради които общинското дружество, въпреки най-ниската си ценова оферта, не е успяло да я спечели. 
Според една част от съветниците за Общината ще бъде  по-изгодно, ако отмени „зелената“ поръчка и цялата дейност по озеленяването възложи на свое общинско предприятие по модела на „Комунални дейности“. Защото ако е частна фирма, ще се начислява печалба. Освен това едно общинско предприятие всеки ден ще работи и от дейността му ще има по-голям ефект, коментира Анастас Георгиев.
Йорданка Даневска обаче категорично възрази - за това нямало никакви гаранции. Дали ще е частна фирма или общинско предприятие, не намирам разликата, заяви тя и не подкрепи преобразуването. Мирослав Славчев също не беше убеден в икономическата целесъобразност, но гласува предложението да влезе за обсъждане в зала.
Междувременно в комисията беше зададен другият съществен въпрос - как „Паркстрой“ ще може да се преобразува, след като вече има проведена обществена поръчка.
Веселинов опроверга кмета Пламен Стоилов, че това няма как да стане. Той показа писмо от Агенцията по обществени поръчки, в което се казва, че процедурата може да бъде прекратена, стига Общинският съвет да вземе решение за създаване на общинско предприятие. Така ще отпадне необходимостта поддръжката на зелените площи да се възлага по ЗОП, респективно няма да има нужда и от сключване на договор. Има обаче една подробност -решението за прекратяване на процедурата може да се обжалва. Ако пък договорът вече е сключен, фирмата може да търси пропуснати ползи.
Както се вижда, възелът е доста здраво стегнат около шията на „Паркстрой“. Няма гаранции, че в Общинския съвет преобразуването му ще бъде подкрепено от мнозинството. Даже напротив.
Кметът Пламен Стоилов вчера категорично заяви пред „Утро“, че е против тази идея. Двата милиона за първата година от 5-годишната поръчка в никакъв случай няма да стигнат, за да заработи новото общинско предприятие, защото ще трябва да правим търгове за доставка на материали и техника, коментира той. Освен това, ако прекратим поръчката, останалите 3 фирми ще обжалват. Да не говорим, че като се вземе решение „Паркстрой“ да стане ОП, дружеството влиза в ликвидация и тогава няма да има кой да изпълнява неговите ангажименти по поддръжка на зелените площи, каза още Пламен Стоилов.