Миналата седмица се понесе информация за поредния опит за закриване на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ или АППД, както е известна тя. Както „Утро“ вече съобщи, този неприятна новина обедини местната власт, русенските депутати и организацията на БСП в Русе, които единодушно се обявиха за запазване на агенцията. Какво се случва няколко дни по-късно попитахме изпълнителния директор на АППД Георги Георгиев.

- Г-н Георгиев, докъде стигна проблемът със закриване на АППД?
- Мисля, че и този път правдата и здравият разум ще възтържествуват и агенцията ще бъде запазена. Повод за това ми дава уверението на председателя на Народното събрание Михаил Миков, че няма да допусне АППД да бъде закрита, защото тя е една работеща по европейски структура. Създаден е и русенски инициативен комитет в наша защита, който много сериозно се е заел да работи за каузата АППД да се запази. Отделно, както вече  съобщих пред вашия вестник, Дунавската речна камара и браншовите организации от Черноморието, всички русенски депутати, ръководствата на общинската и областната администрации, БСП-Русе, както и аналогичните организации на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Сърбия и Румъния, са изпратили декларации до Министерски съвет, в които заявяват категоричната си подкрепа за съществуването на АППД. Затова аз мисля, че този четвърти опит за закриване на агенцията отново няма да мине.
- Преди седмица казахте, че сегашният опит за закриване на АППД е втори поред.
- Точно така ви казах, но сега ще поясня, че за първи път се направи опит за закриване на агенцията по времето на тройната коалиция, като инициативата тогава дойде от хора на ключови позиции в Министерството на транспорта. Тогавашният транспортен министър Петър Мутафчиев обаче удари по масата и забрани въобще да се говори за това. По време на управлението на ГЕРБ бяха направени два опита, които също не успяха. Сега отново същите хора от Министерството на транспорта искат АППД да бъде закрита, а функциите й да бъдат разпределени между Морска администрация и Пристанищна инфраструктура. Този път те дори са подготвили промени в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, в които АППД изобщо не съществува. За късмет информацията за закриване на агенцията изтече случайно до мен от Министерството на транспорта през миналата седмица и след повдигане на проблема на всички нива, включително и в „Утро“, тези промени още не са стигнали до парламента. С изпращането на изключително острата декларация срещу закриването на структурата от БСП-Русе до Михаил Миков той е заявил, че няма да позволи това да се случи.
- Какво провокира тези опити да се закрие агенцията?
- Милионите, които се усвояват чрез работа по европроектите, за които с вас вече говорихме. Те са осем на обща стойност 25 млн. лева. За следващия програмен период 2014-2020 година за подобряване на корабоплаването в България са предвидени още 200 млн. евро. Това са много пари и недобросъвестни хора искат да ги пренасочат в други сектори. Освен това апетити има и към зимовника, изграден със средства по програма ФАР. До 2015 година той подлежи на проверки и ако се отдаде на концесия, каквито са точно мераците на тези хора, страната ни ще бъде санкционирана със 7 млн. лева. По времето на ГЕРБ министър Ивайло Московски се е канел да го направи, но по-висши от него не са му позволили.
Интерес има и към останалите имоти на АППД. Един от тях е апетитната ни сграда на ул. „Славянска“, както и хубави имоти в Лом. Корабите от флотата на агенцията, както и очакваните два нови проучвателни плавателни съда и нефтосъбирач също са в полезрението на злонамерените хора от МТ.
- Кога ще се разбере, дали АППД ще остане като самостоятелна структура?
- Смятам, че това ще стане ясно в началото на другия месец, защото при наличие на такава силна опозиция, здравият разум ще надделее и АППД ще бъде запазена.