Снежана Червенкова, учителка с редовни здравни осигуровки и изряден гражданин, вчера получи трети пореден гърч. За нея се погрижи екип на Спешна медицинска помощ, но тя отново си остана вкъщи.
Вчера „Утро“ описа потресаващата и абсурдна история на 56-годишната жена, която след поредна криза във вторник три часа престоя в линейка на Спешна помощ и бе откарана обратно в дома си заради отказ да бъде приета в болницата с мотива, че няма нужда от лечение там. Червенкова първо била върната от шефката на Инфекциозно отделение д-р Игова, която категорично не е съгласна с предполагаемата диагноза на учителката - бактериален менингит.       
След нея писмено мнение, че болната не е за там, дава и д-р Пулидо от Спешно приемно отделение.
Мислим и преценяваме какво да правим, но такъв е алгоритъмът на системата, коментира случая изпълнителният директор на МБАЛ-Русе д-р Владин Петров.
Според него изобщо не може да става дума за бактериален менингит, каквото е предположението на личния лекар на Червенкова - д-р Албена Великова, тъй като това заболяване „има характерна симптоматика, която се различава и от студенти в четвърти курс медицина“. Фактът, че д-р Великова е издала направление за хоспитализация, болничният шеф обяви за „мнение, което не е задължително да бъде изпълнено“. По алгоритъма на здравната система пациентката трябвало да бъде наблюдавана от личния си лекар и от специалист от извънболничната помощ, които да преценят дали има нужда от промяна на лечението и от настаняване в болница. Но дори и при това решение болницата не е длъжна да я приеме, ако прецени, че случаят не налага хоспитализация.
Назначих проверка по случая и тя ще установи кой е бил прав в действията си и кой не, особено след като става дума за здравноосигурен пациент, бе единственият коментар на шефа на Здравната каса в Русе Калоян Копчев.
По стандарт, ако един пациент е докаран в Приемно отделение на която и да е болница, той трябва да бъде прегледан от терапевт, хирург или травматолог. Те преценяват с какъв друг специалист да се консултират и в кое отделение да бъде приет пациентът. Ако никой от тях не може да вземе самостоятелно решение, се свиква лекарска комисия.
В случая със Снежана единствено неврохирургът д-р Кито Пулидо е бил повикан и той си е свършил работата по специалността. Защо не е направена консултация с други лекари и в крайна сметка да се свика лекарска комисия, е въпрос без  отговор. А докато докторите се оправят с алгоритмите и стандартите, Снежана страда у дома си и получава гърчове.