Ново бедствие в страната, този път сполетя Приморско и околните села. Тази сутрин преляха реките Ропотамо и Дяволска след мощна гръмотевична буря.

Има нанесени щети, паднали са дървета и клони, наводнени са приземни етажи в Приморско, на места в околността няма ток, централният път за Приморско е блокиран, пътят Созопол-Приморско също е непроходим заради паднали дървета. Обявено е бедствено положение, заседава кризисен щаб.

Очевидци разказаха, че водата в някои хотели е до колене.

Река Ропотамо преля и заля приземните етажи на хотела, в който сме настанени, залят е и барът с басейна, каза пред БГНЕС Пламен Георгиев от Приморско. Положението е тежко. Евакуирахме се сами. Звънях в 6 ч. сутринта да дойдат екипи, но все още никой не е пристигнал да отводнява. В помещенията на хотела има 3 педи вода, разказа Георгиев. Водата вече достигна до контактите. Чакаме преместване в друг хотел. Подземните стаи всички са наводнени, добави още Пламен Георгиев. Дъждът в Приморско вече спря.

Екипи на ПБЗН отводняват засегнатите райони, най-вероятно на места са станали наводненията заради лошо поддържане на канализацията в Приморско.

Над 70 хотела и жилищни кооперации са наводнени. Под вода са и приземните етажи на сградата на общината и детската градина. Заради скъсани проводници без ток са отделни райони в общинския център. В момента се премахват паднали дървета, които затрудняват движението по пътищата. По данни на Кризисния щаб в общината засега няма опасност да прелее язовир "Ясна поляна". Той не е достигнал критичното си ниво и е под непрекъснато наблюдение, уточнява БНР.

Към момента няма цяло населено място без захранване, а отделни части в гр. Приморско и местността Германка до гр. Созопол, като курортният град е с нормално захранване, както и село Равадиново, съобщиха от EVN. Представители на дружеството съдействат на местните власти и участват в кризисния щаб към Община Приморско. Очаква се след отводняване на съоръженията захранването да бъде възстановено в близките часове.

Затворен е пътят преди лонгоса около река Ропотамо, тъй като има много паднали и изкоренени дървета вследствие на силната гръмотевична буря през нощта.

Затворени са и обходните пътища през Равадиново. До Приморско може да се стигне единствено с високопроходима техника. Залята е и цялата централна част на Приморско. Има обърнали се автобуси, които са препречили движението по обходните маршрути.

Заради проливния дъжд настанените в хотел "Пламена Палас" прекараха нощта без ток и вода, съобщи Дарик радио. Рано сутринта кметът Димитър Германов свика Координационния щаб по бедствия и аварии за преценка на обстановката. Наводнени са приземни етажи и на други хотели и къщи в Приморско. Дворове и пътища в селата Ясна Поляна и Веселие също са под вода. Отсечката Приморско-Ясна Поляна е трудно проходима заради паднали от бурята дървета. Разклонът Созопол-Равадиново е трудно проходим, заради заседнали автомобили. Отнесен е и плажът от Приморско до Перла.