Именитият роден сумист Калоян Махлянов-Котоошю е подал молба за освобождаване от българско гражданство.

Причината не е, че изтъкнатият спортист е разочарован от родината си, а поканата да стане национален треньор и преподавател по сумо.

Калоян, който записа името си като първия европейски "одзеки" (вторият в йерархията най-висок ранг в древния японски спорт), неведнъж е споделял, че след края на състезателната си кариера смята да остане да живее в "Страната на изгряващото слънце" и да тренира състезатели, за да върне дълга си към школата "Садогатаке", благодарение на която стана толкова прочут "рикиши" (борец). Той също така е признавал, че възприема Япония като своя втора родина и ще остане да живее и работи там след края на състезателната си кариера. Ако неговата мечта се сбъдне, Българският Гъливер ще стане първия европейски треньор по сумо в Япония.

Преди година Котоошю обясни, че да стане ояката (треньор), той трябва да бъде гражданин на Япония и да притежава треньорски лиценз. Големите увлечения на бореца от село Джулюница са голфа и плуването, но обича силно още много спортове. Калоян Махлянов се ожени за японската красавица Асако Андо на 14 февруари 2010 г., а синът им Кирил проплака за първи път през ноември 2011 г., докато баща му се бореше на супертурнира във Фукуока.

Наскоро 203-сантиметровият сумист претърпя серия от несполуки в състезателната си кариера. Първо той се оттегли предсрочно от турнира в Токио през септември, а сега заради друга травма това се повтори преди дни във Фукуока и Котоошю загуби ранга си. Предстои той да бъде понижен в "секиваке", а с това ще загуби куп привилегии, които досега ползваше като "одзеки". Възможно е и заради хроничната травма в коляното, която го мъчи от години, Калоян да прекрати предсрочно кариерата си.