Голямото преселение на провинцията за митингите в София и Пловдив вече е история. Още не са утихнали обаче страстите в община Златарица, чиито жители се препитават от дърводобив и животновъдство, а безработицата е над 80%.

20 километра делят Златарица от Велико Търново. За местните, които наброяват малко над 2800 души, близостта до областния град е без значение. Навсякъде безработицата расте главоломно.

Георги Тодоров е на 53 години - инвалид 80%, пастир по неволя вече трето десетилетие. Работи за 300 лева на месец. „Обещават! Той и кмета втори мандат обеща. Обеща, че 90% ще осигури хора безработни, ще нагласят програми, но няма, откъде!?” разказа Георги.
„Сега да, не мога да кажа, че не мога подкрепя правителството, но държа за Георги Иванов, защото при Георги Иванов се върнаха нещата добре”, коментира Георги, имайки предвид Георги Първанов.

В Златарица животът тече бавно, бързат само учениците. Останалите освен себе си, напоследък нищят и положението в страната.
Въпреки недоверието към политиците, в събота от центъра на Златарица за София и Пловдив потеглят два автобуса с поддръжници - едните на управляващите, другите на опозицията.

Безработният Иван Иванов обясни, че е ходил в София – „на ДПС-то и на БСП-то”. „Тука се събраха. Предварително ни казаха, че на протест ще вървим. По една закуска ни купиха и туй. То и нали у София такоз. Стачки, мачки виждаш. Много, много интересно беше. Щото за първи път отиваме, виждаме таквиз работи”, обясни Иванов.

23-годишният Ивайло Арнаудов от Златарица е бил на митинга в Пловдив. „Организираха ни в Златарица тука, които са занимават с, последователите на ГЕРБ, които са. Ходихме с тях заедно с бусче, организацията беше добра. Храната беше уредена и това общо взето. Ние не отиваме заради храната, отиваме, за да подкрепим ГЕРБ”, обясни младежът.

Мнение имаха и пропусналите шанса да се разходят безплатно до двата най-големи български града. „Аз с политика не се занимавам”, категорична е 60-годишната Аксиния Чолакова от Средно село. „Абсурд, абсурд. При мене тези неща не минават, аз съм честен човек и служа на мойта родина 43 години”, заявява тя в отговор на въпрос дали не би отишла на митинг срещу платен път, кебапче с филийка хляб, безалкохолно.

Всеки втори жител на общината твърди, че гласува на избори, а после примирено споделя твърдението, че „обещаването не е като даването". Това пък оправдава носталгията на бай Васил. „Златарица хубав град, ама като беше село по-хубаво беше."